25. obljetnica stradavanja civila u Baćinu

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved prisustvovao je 21. listopada 2016. godine komemoraciji „Žrtve Baćina nisu zaboravljene“ u Baćinu, Sisačko-moslavačka županija.

Kod spomen-obilježja mjesta masovne grobnice u Baćinu kod Hrvatske Dubice, danas je obilježena 25. obljetnica stradanja hrvatskih civila iz Baćina, Cerovljana i Hrvatske Dubice. Nakon prigodnih obraćanja, položeni su vijenci i zapaljene svijeće podno spomen obilježja. Po završetku komemoracije, uslijedio je obilazak Spomen sobe Domovinskog rata memorijalnog prostora Baćin.

Svetu misu za sve poginule u Domovinskom ratu, u župnoj crkvi  Presvetog Trojstva u Hrvatskoj Dubici, predvodio je biskup sisački mons. Vlado Košić.

Na području Baćina, Hrvatske Dubice i Cerovljana, ekshumirani su posmrtni ostaci 71 osobe, od kojih su identificirani i dostojno sahranjeni posmrtni ostaci 56 osoba. Posmrtni ostaci su pronađeni u jednoj masovnoj grobnici – Baćin skela kod rijeke Une te u 15 pojedinačnih grobnica. Gotovo sve identificirane žrtve (96 %) su hrvatske narodnosti, a više od 70 % njih su u trenutku stradavanja bile starije od 60 godina. Među identificiranim žrtvama čak 55 % čine žene.

Pisane vijesti