11. Zdravstveno-savjetodavni simpozij i Međunarodni dan nestalih osoba

  • Slika /Arhiva/slike/DSC_0610.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar Matić sudjelovao je danas u otvaranju 11. Zdravstveno-savjetodavnog simpozija te na obilježavanju Međunarodnog dana nestalih osoba.

U organizaciji Udruge 100% HRVI I. skupine i pod pokroviteljstvom Ministarstva branitelja, u Hotelu Minerva u Varaždinskim Toplicama održan je 11. Zdravstveno-savjetodavni simpozij. Simpoziju su u ime Ministarstva branitelja prisustvovali ministar Predrag Matić te načelnica Sektora za skrb o hrvatskim o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji, Mirela Buterin.

Prije samog otvaranja Simpozija, predstavnici Udruge 100% HRVI I. skupine i ministar Matić položili su vijence i upalili svijeće ispred Spomen obilježja. Zdravstveno-savjetodavni simpozij otvorio je predsjednik Udruge Đuro Glogoški, a skupu su se potom obratili i župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs, zamjenica sanacijskog upravitelja Specijalne bolnice za rehabilitaciju Silva Potrebica, gradonačelnica Varaždinskih toplica Goranka Štefanić, saborska zastupnica Jadranka Kosor te ministar Predrag Matić. Ministar Matić i načelnica Sektora Buterin su potom obišli izložbu ortopedskih pomagala te humanitarnu izložbu slika.

U svom obraćanju, ministar je istaknuo: "Dragi prijatelji, vaša kuća je Ministarstvo branitelja. Vi ste, kao i kod prethodnih Vlada, kao i kod ove Vlade i, siguran sam, i kod svih budućih Vlada - prioritet." Također, ministar je okupljenim hrvatskim ratnim vojnim invalidima najavio i skoro organiziranje sastanka s ministrom zdravlja Rajkom Ostojićem kako bi se pokušali naći odgovarajući modeli pomoći i skrbi te rješavanja dosad prepoznatih administrativnih problema.

Cilj je Zdravstveno-savjetodavnog simpozija održavanje zdravstvenog stanja i poboljšanje kvalitete života stopostotnih invalida I. skupine te članova njihovih obitelji. Na deset dosadašnjih Simpozija predavanje je održalo 87 renomiranih pravnih i medicinskih stručnjaka i pritom su obrađene 74 teme.

Ovogodišnji Simpozij obilježen je mnogobrojnim radionicama posvećenim ne samo ratnim vojnim invalidima, nego i njihovim obiteljima u cijelosti. Neke od najzanimljivijih su "Psihološko, socijalno i pravno osnaživanje - problemi u obiteljima stopostotnih HRVI I. skupine", "Kampanja Vijeća Europe za suzbijanje seksualnog nasilja nad djecom - jedno od pet" te radionica za djecu starije dobi "Prava djece". Po završetku Simpozija planira se izdavanje Zbornika 11. Zdravstveno-savjetodavnog simpozija.

Nakon završetka svečanosti otvaranja 11. Zdravstveno-savjetodavnog simpozija, ministar Matić i načelnica Buterin u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu prisustvovali su obilježavanju Međunarodnog dana nestalih osoba. Svečanom programu u Hrvatskom narodnom kazalištu prisustvovao je i Ivan Grujić, pomoćnik ministra na čelu Uprave za zatočene i nestale osobe.

Međunarodni dan nestalih osoba u Republici Hrvatskoj se obilježava od 2000. godine, a nositelj organizacije je Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja. Osim Saveza udruga, ovogodišnje obilježavanje organiziraju i Udruga obitelji nestalih branitelja Varaždinske županije te Zajednica udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Hrvatske. Pokrovitelji ovogodišnjeg obilježavanja su Ministarstvo branitelja i Grad Zagreb.

U ime nositelja i organizatora skupu su se obratile predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir, predsjednica Udruge obitelji nestalih branitelja Varaždinske županije Blaženka Аurđek te predsjednica Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Hrvatske Julijana Rosandić. Također, skupu se kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora obratio saborski zastupnik Mario Habek, a potom su uslijedila obraćanja Vesne Krivošić, u ime Hrvatskog crvenog križa, Vlasta Ivčević, izaslanice Grada Zagreba te ministra Matića.

Govoreći o društvenom i političkom problemu nestalih osoba, ministar je naglasio: "Najteža posljedica rata jest rješavanje pitanja nestalih osoba. Mi smo, kao žrtva, prvi pružili ruku, i na to sam ponosan. Ali, jedan od glavnih uvjeta za bilo kakav govor o povlačenju tužbi će biti rješavanje sudbine naših zatočenih i nestalih branitelja i civila."

Svrha obilježavanja Međunarodnog dana nestalih osoba jest skretanje javne pozornosti na problem nestalih i nasilno odvedenih osoba te javno slanje poziva nadležnim institucijama da intenziviraju potragu za nestalim osobama i time ispune pravo obitelji da saznaju sudbinu svojih najmilijih.

U tom smislu, rješavanje društvenog problema nestalih osoba jedan je od ciljeva u Strategiji programa Vlade RH u razdoblju od 2014. do 2016, prioritetno je pitanje u Nacionalnom programu zaštite i promicanja ljudskih prava u Republici Hrvatskoj te ključna točka u međudržavnim odnosima s Republikom Srbijom.

Pisane vijesti