Započeo trodnevni simpozij stručnjaka koji pružaju skrb hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2018/5 Svibanj/Simpozij/DSC_0206 (Large).jpeg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar Medved je istaknuo kako Ministarstvo hrvatskih branitelja ima u pripremi niz projekata uz potporu sredstava iz EU fondova koji će se prezentirati na Simpoziju

U organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja u četvrtak, 17. svibnja, započeo je trodnevni „Simpozij stručnjaka koji pružaju skrb hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata, zakonski okviri i EU projekti“.

Simpozij se organizira u sklopu provedbe EU projekata „Jačanje kapaciteta stručnjaka koji pružaju psihosocijalnu skrb za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata – Faza 1“ i „Stručno usavršavanje djelatnika Ministarstva hrvatskih branitelja“.

Uvodnim obraćanjima okupljenima, simpozij su otvorili ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar uprave Lovro Kuščević te predsjednik odbora za branitelje Grada Zagreba Miodrag Demo.

Ministar Medved je u svom obraćanju rekao kako Ministarstvo hrvatskih branitelja intenzivno radi na promicanju i zaštiti prava i interesa hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.  Naglasio je kako je pet mjeseci od stupanja na snagu novog Zakona o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji pravo vrijeme da se na temelju prikupljenog iskustva zajednički razmotre načini njegove primjene, eventualne poteškoće na koje se nailazi te pronađu odgovori. „Imamo u pripremi niz projekata uz potporu sredstava iz fondova EU koje ćemo prezentirati na Simpoziju koji ujedno vidimo kao priliku za dodatno jačanja kapaciteta svih koji rade na pružanju psihosocijalne pomoći braniteljskoj i stradalničkoj populaciji“, dodao je Medved.

Ministar uprave Lovro Kuščević je pozvao sve urede državne uprave da budu na raspolaganju te naglasio da svi službenici i dužnosnici u Hrvatskoj imaju trajnu zadaću biti na raspolaganju hrvatskim građanima i pomoći im u ostvarenju njihovih prava i u realizaciji njihovih projekata, a naročito hrvatskim braniteljima koji su sol našeg naroda. Ministar Kuščević je dodao da je na ovom Simpoziju prisutno nekoliko ministarstava s ciljem da se pokaže zajedništvo hrvatske Vlade u provedbi Zakona o hrvatskim braniteljima.

Predsjednik Odbora za branitelje Grada Zagreba Miodrag Demo se zahvalio ministru Medvedu rekavši kako se donošenjem novog Zakona o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji, hrvatski branitelji nemaju čega bojati u budućnosti.

Ciljevi ovog Simpozija su analizirati načine primjene Zakona o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji te osigurati jedinstveno postupanje nadležnih tijela u njegovoj primjeni, analizirati dostupne mogućnosti koje pružaju EU fondovi za hrvatske branitelje i stradalnike iz Domovinskog rata u razdoblju do 2020. te informirati o novim mogućnostima do 2030. godine, analizirati dostupne mogućnosti plasmana i promocije proizvoda zadruga hrvatskih branitelja kao i korištenje mjera za braniteljske zadruge i OPG-ove te provesti prezentacije i radionice za jačanje kapaciteta stručnjaka koji braniteljskoj i stradalničkoj populaciji pružaju psihosocijalnu skrb.

Predavanja i prezentacije će, tijekom tri dana simpozija, održati predstavnici ministarstava hrvatskih branitelja, uprave, poljoprivrede, zdravstva, regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Osim predstavnika ministarstava, predavanja i prezentacije će održati i predstavnici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Zavoda za vještačenje i profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, Gradskog ureda za branitelje Grada Zagreba, Nacionalnog centra za psihotraumu, Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, Doma hrvatskih veterana te tvrtki Podravka d.d. i Pevec d.d.










 

Pisane vijesti