Sastanak Povjerenstva za zatočene i nestale

Slika /FOTOGRAFIJE/Ilustracije/nestali.JPG

U sjedištu Ministarstva hrvatskih branitelja, u četvrtak 21. prosinca 2017. godine, održana je druga sjednica Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za zatočene i nestale. 

Sjednica je održana na poziv i pod predsjedanjem Stjepana Sučića, predsjednika Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za zatočene i nestale, pomoćnika ministra hrvatskih branitelja nadležnog za Upravu za zatočene i nestale.

Uz pregled najznačajnijih aktivnosti i stanja nestalih osoba, na sjednici je raspravljano o predstojećim aktivnostima i mjerama kako bi se povećala učinkovitost u rješavanju slučajeva osoba nestalih u Domovinskom ratu, poglavito u pronalasku prikrivenih masovnih i pojedinačnih grobnica žrtava veliko-srpske agresije na Republiku Hrvatsku.

Povjerenstvo kao stručno i savjetodavno međuresorno tijelo Vlade Republike Hrvatske za pitanja zatočenih i nestalih osoba u Domovinskom ratu osnovano je na inicijativu Ministarstva hrvatskih branitelja Odlukom Vlade Republike Hrvatske od 4. svibnja 2017. godine, dok su Rješenjem Vlade Republike Hrvatske od 14. lipnja 2017. godine imenovani predsjednik, članovi i tajnica Povjerenstva. Imajući u vidu značaj pitanja i nestalih i njegovu složenost koja zahtijeva međuresorni pristup, temeljna je zadaća Povjerenstva davanje mišljenja, prijedloga i stručnih obrazloženja Vladi Republike Hrvatske o pitanjima iz područja traženja osoba nestalih u Domovinskom ratu. Uz predstavnike Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja koja ima vodeću ulogu u traženju osoba nestalih u Domovinskom ratu, Povjerenstvo čine predstavnici svih tijela i ustanova uključenih u proces traženja nestalih osoba – ministarstava unutarnjih poslova, obrane, pravosuđa, vanjskih i europskih poslova te zdravstva, Državnog odvjetništva, sigurnosnih agencija, Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskoga fakulteta u Zagrebu te Hrvatskog Crvenoga križa.

Pisane vijesti