21. obljetnica Memorijala 12 hrvatskih redarstvenika

Dana 02. svibnja obilježena je 21. obljetnica Memorijala 12 hrvatskih redarstvenika i tragičnih događaja koji su se 02. svibnja 1991. godine dogodili u Borovu Selu nedaleko od Vukovara.

Dana 02. svibnja obilježena je 21. obljetnica Memorijala 12 hrvatskih redarstvenika i tragičnih događaja koji su se 02. svibnja 1991. godine dogodili u Borovu Selu nedaleko od Vukovara.

U znak sjećanja na poginule redarstvenike, vijence su položili obitelji poginulih redarstvenika, general pukovnik Slavko Barić zamjenik načelnika GCOS RH i izaslanik Predsjednika RH sa izaslanstvom, gospodin Nenad Stazić, potpredsjednik Hrvatskog sabora i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora sa izaslanstvom, gospodin Ranko Ostojić ministar unutarnjih poslova te ministar branitelja gospodin Predrag Matić. Vijence su položili i gospodin Dražen Vitez, v.d. glavnog ravnatelja policije sa izaslanstvom, gospodin Božo Galić župan Vukovarsko " srijemske županije, gospodin Željko Sabo gradonačelnik Grada Vukovara, gospodin Josip Klemm predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata sa izaslanstvom, gospodin Stipo Šeremet, predsjednik Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata, izaslanstvo 204. Gardijske brigade te ostali prisutni.

Prigodnim govorima prisutnima su se obratili gospodin Stipo Šermet, gospodin Božo Galić, general pukovnik Slavko Barić, gospodin Nenad Stazić, gospodin Ranko Ostojić te gospodin Stevo Culej dopredsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata.

U 12 h služena je Sv. misa zadušnica za poginule redarstvenike, u crkvi Sv. Euzebija i Poliona, koju je predvodio vojni ordinarij Juraj Jezerinac.

Dvanaestorica hrvatskih redarstvenika mučki su ubijena 02. svibnja, iz zasjede, uslijed akcije spašavanja dvojice svojih kolega, koje su u noći s 01. na 02. svibnja 1991. godine, tijekom redovite policijske ophodnje, u Borovu zarobili pripadnici srpskih paravojnih postrojbi. Ubijene policajce, pripadnike Specijalne jedinice policije Vinkovci, srpski teroristi potom su masakrirali. Ovaj krvavi događaj, nakon pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića na Plitvicama, označio je neslužbeni početak Domovinskog rata.

Uoči dana Grada Vukovara, u 15 h svečano je otvoren Trg žrtava Ovčare u vukovarskom naselju Mitnica u sklopu kojeg je i spomenik s imenima 192 identificirane žrtve masovne grobnice na Ovčari iz 1991. godine. U nazočnosti ministra branitelja Predraga Matića, vrpcu su presjekli Veronika Soldo i Bojan Glavašević, čiji su očevi ubijeni na Ovčari.

U povodu dana grada i blagdana zaštitnika sv. Filipa i Jakova, koji se obilježava 3. svibnja, u Hrvatskom domu u Vukovaru održana je i svečana sjednica Gradskoga vijeća na kojoj su dodijeljene javne nagrade i priznanja zaslužnim pojedincima, ustanovama, tvrtkama i udrugama. Prigodnim govorima prisutnima su se obratili ministri Predrag Matić, Ranko Ostojić i Tihomir Jakovina te potpredsjednik sabora Nenad Stazić i predsjednik Gradskog vijeća Vukovara Tomislav Džanak.

Pisane vijesti