Posjet američkih stručnjaka za PTSP Republici Hrvatskoj

Od 9. do 12. srpnja 2012. godine u posjetu Hrvatskoj bili su dvoje stručnjaka iz EUCOM-a (United States European Command), pukovnik Michael C. Hartzell i satnica Janet K. Payne, koji su se tijekom svog posjeta susreli s ministrom branitelja, gospodinom Predragom Matićem i pomoćnikom ministra zdravlja gospodinom Lukom Vončinom. Susret je organiziran zajedničkom suradnjom Ministarstva branitelja i američkog Veleposlanstva u Republici Hrvatskoj s ciljem ra

Za vrijeme posjeta stručnjaci su posjetili Centar za krizna stanja u Zagrebu i temeljito upoznali sustav skrbi o braniteljima, a osobito kada je u pitanju liječenje PTSP-a. Tijekom ovog susreta, u prostorima Veleposlanstva SAD-a u RH, održala se video konferencija s američkim liječnicima iz područja psihijatrije koji se bave tretmanom PTSP-a. Cilj susreta bio je razmjena iskustava te razvoj učinkovitijeg pristupa suzbijanju problema posttraumatskog stresnog poremećaja kod nas, koji je posebice prisutan među braniteljskom populacijom i stradalnicima iz Domovinskog rata.

Ministar Matić i pomoćnik ministra zdravlja Luka Vončina složili su se kako je u ovom pitanju potrebna međuresorna suradnja da bi se kvalitetno odgovorilo na potrebe branitelja.
Ministar je izrazio uvjerenje da će iskustva američkih stručnjaka o izlječenju PTSP-a biti od velike pomoći Republici Hrvatskoj te istaknuo kako je posjet završio na obostrano zadovoljstvo.
Američki veleposlanik u RH James B. Foley izrazio je zahvalnost na gostoljubivosti domaćinima, Ministarstvu branitelja i liječnicima Centra za krizna stanja te istaknuo kako će ovaj susret zasigurno utjecati na intenzivniji razvoj suradnje dviju zemalja, posebice na području suzbijanja i liječenja problema PTSP-a.


Pisane vijesti