U Gračacu održana tribina o nestalim osobama

U Gračacu je danas, 28. studenog, održana tribina o dosadašnjim iskustvima, postignućima i aktivnostima Ministarstva branitelja RH u rasvjetljavanju sudbine svih nestalih osoba u ratnim zbivanjima na području Republike Hrvatske, neovisno o njihovu podrijetlu, narodnosti i vjeroispovijesti.

Danas održanoj raspravi u Gračacu nazočili su ministar branitelja Predrag Matić, pomoćnik ministra na čelu Uprve za zatočene i nestale, gospodin Ivan Grujić te predstavnici lokalnih vlasti, političkih stranka, vjerskih zajednica i članova obitelji nestalih.

Tribina je započela potresnim javnim svjedočenjem članova obitelji nestalih osoba hrvatske i srpske narodnosti o osobnim tragedijama vezanim uz nestanak njihovih najbližih.

Nakon prezentacije o aktivnostima i rezultatima Uprave za zatočene i nestale, potporu procesu traženja dali su predstavnici vjerskih zajednica koji su, u duhu zajedničke izjave poglavara Katoličke i Pravoslavne Crkve sa susreta održanog u lipnju ove godine, apelirali na sve koji mogu pomoći u pronalasku nestalih da to i učine.

Dosadašnjim aktivnostima Uprava za zatočene i nestale riješila je preko 80% slučajeva nestalih osoba.

Tribina u Grčacu treća je u nizu ovakvih tribina, a Ministarstvo branitelja RH ima namjeru kontinuirano organizirati tribine na području Hrvatske u svim mjestima koja mogu biti značajna u pronalasku nestalih osoba.

Cilj je dosadašnjih, ali i budućih tribina, pozvati sve građane koji raspolažu informacijama o nestalim osobama da podijele svoja saznanja s Upravom za zatočene i nestale te na taj način doprinesu rješavanju 1731 slučaju još uvijek nepoznatih sudbina.

Kontakt Uprave za zatočene i nestale: 01/6169-179, ivan.grujic@branitelji.hr

Pisane vijesti