Počela 14. Konferencija Područnih jedinica i Centara za psihosocijalnu pomoć

U Vukovaru je danas započela dvodnevna 14. Konferencija Područnih jedinica Ministarstva i županijskih Centara za psihosocijalnu pomoć. Otvaranju Konferencije prisustvovali su ministar branitelja Predrag Matić, pomoćnica ministra, na čelu Uprave za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i članove njihovih obitelji, gospođa Nevenka Benić te načelnik Sektora za savjetodavnu, zdravstvenu i psihosocijalnu pomoć, gospodin Mladen Lončar.

Konferencija je započela predavanjem ministra Matića o aktualnim Izmjenama i dopunama Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, a tijekom prvog dana Konferencije održano je i niz predavanja i radionica na kojima se razgovaralo o sindromu ogorčenosti, skrbi o hrvatskim ratnim vojnim invalidima iz Domovinskog rata te ostalim aktivnostima Ministarstva branitelja, Područnih jedinica i Centara za psihosocijalnu pomoć.

Cilj sad već tradicionalne Konferencije je upoznati zaposlene stručne savjetnike i suradnike Područnih jedinica i Centara za psihosocijalnu pomoć s izmjenama i dopunama Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, izmjenama i novostima u radu Sektora za skrb o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji te Uprave za pravne i stambene poslove.

Prema Nacionalnom programu Centri za psihosocijalnu pomoć i Područne jedinice primarno razvijaju i provode programe psihosocijalne prevencije i potpore, stacionarno (kroz svakodnevno organizirana dežurstva u prostorijama centra) i mobilno (timske posjete domu i obitelji stradalnika), razvijaju i provode programe kriznih intervencija, provode stručne aktivnosti usmjerene na obitelji i djecu, te organiziraju i provode edukativne programe samopomoći za pojedine kategorije stradalnika.

O aktivnostima županijskih centara za PSP i Područnim jedinicama govore i brojčani podaci redovitih mjesečnih evidencija. Do kraja listopada 2012. godine zabilježeno je 29 962 korisnika i 35 477 intervencija.

Pisane vijesti