U Vukovaru otkriven mural posvećen hrvatskim policajcima Stipi Poletu te Ivici i Zoranu Boškoviću

“Ova lica oslikavaju hrvatskog policajca. Danas smo ponosni na hrvatsku policiju koja časno obnaša svoju dužnost, baš kao što su to i oni činili u Domovinskom ratu”, poručio je ministar Medved koji je otkrio mural zajedno s članovima obitelji trojice policijaca branitelja Vukovara, u čijoj je obrani život položilo 97 hrvatskih policajaca

Na inicijativu Udruge policije vukovarskih branitelja Domovinskog rata Vukovar, u Ulici bana Josipa Jelačića u Vukovaru, na zidu podno čuvenog Vodotornja izrađen je mural posvećen pripadnicima hrvatske policije poginulim u obrani Vukovara - Stipi Poletu, ratnom zapovjedniku PU Vukovar, te braći Ivici i Zoranu Boškoviću.

Svečanosti otkrivanja murala nazočili su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Sabora i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Zlatan Bašić, saborski zastupnik Nikola Mažar, o. d. župana vukovarsko-srijemskog Franjo Orešković te brojni građani.

Ministar Medved čestitao je Udruzi policije vukovarskih branitelja Domovinskog rata Vukovar koja je inicirala slikanje ovog murala, a u prigodnom obraćanju prisjetio se poginulih i umrlih hrvatskih policajaca.

“Hrvatska policija prva je uspostavila obranu i preuzela prvi udar uslijed velikosrpske agresija na Republiku Hrvatsku, poglavito u Vukovaru. Raduje me da smo danas ovdje u prigodi otkrivanja tri lica, dragih ljudi i hrvatskih policajaca. Ratni načelnik Pole obilježio je obranu Vukovara svojim iskustvom i vještinama. Ono što nije nigdje u ranijoj povijesti ratovanja zabilježeno je da je policija pored svih redovitih poslova uspostave javnog reda i mira bila ovdje s pripadnicima ZNG-a, HOS-a  i postrojbama dragovoljaca jedinstvena u obrani svog grada i domovine. Na poziv prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana trojica braće Bošković odazvali su se u obranu domovine, Ante je tada ostao uz predsjednika Tuđmana, a Ivica i Zoran su došli u Vukovar. Ova tri lica oslikavaju sliku hrvatskog policajca i volio bih kada bi u svakoj prisezi naši kadeti, mladi policajci, došli ovdje i zastali pred tim licima. Tada bi promislili što su to hrvatski policajci radili u obrani Vukovara. Ostaje trajno zapisano da su policajci kroz svoj doprinos branili i oslobađali svaki pedalj hrvatske domovine. Danas smo ponosni na hrvatsku policiju koja časno obnaša svoju dužnost, baš kao što su to činila i ova tri hrabra čovjeka”, rekao je ministar Medved.

Predsjednik Udruge policije vukovarskih branitelja Domovinskog rata Vukovara Ante Ljubić rekao je kako je mural nastao u sjećanje na 97 policajaca poginulih u obrani Vukovara, ali i na sve policajce koji su položili živote u obrani Hrvatske. Podsjetio je kako je Stipo Pole bio ratni načelnik Policijske uprave Vukovar i preminuo je 2013., dok su braća Ivica i Zoran bili prvi hrvatski redarstvenici. „Zoran je poginuo 12. listopada na Mitnici, a Ivica je zarobljen u pokušaju proboja u noći s 18. na 19. studenoga i tamo je ubijen. Ovaj mural neka bude u spomen na njihovu hrabrost”, poručio je Ljubić.

U sklopu prigodnog programa Ljubić je uručio zahvalnice svima koji su pomogli u realizaciji murala, a zahvalnicu je u ime Ministarstva hrvatskih branitelja primio državni tajnik Zlatan Bašić.

Mural je djelo vukovarskog umjetnika Darija Krajinovića, a zajedno s ministrom Medvedom svečano su ga otkrili supruga Stipe Poleta Ljuba Pole i brat poginulih Zorana i Ivice Ante Bošković.



Pisane vijesti