U Sotinu obilježena 33. obljetnica stradanja u Domovinskom ratu i otkriveno spomen-obilježje na mjestu masovne grobnice

"U Sotinu je mučeno i ubijeno 10 posto prijeratnog hrvatskog stanovništva, mjesto je opljačkano i uništeno, a tragamo za još 13 nestalih Sotinjana", rekao je ministar Medved, dodavši da su tu počinjeni najteži zločini koje su zločinci pokušali prikriti premještanjem posmrtnih ostataka

Komemorativnim skupom i odavanjem počasti žrtvama iz Domovinskog rata obilježen je Dan sjećanja na žrtve velikosrpske agresije nad mještanima Sotina, u kojoj je ubijeno i poginulo 68 hrvatskih branitelja i civila, a potom je otkriveno spomen-obilježje na mjestu masovne grobnie u Ataru sotinskom.

Vijence podno spomen-obilježja u središtu mjesta položili su i svijeće zapalili članovi obitelji žrtava, ratni prijatelji i predstavnici udruga iz Domovinskog rata te državna i druga izaslanstva.

U ime predsjednika Vlade počast žrtvama odao je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, a komemoraciji je nazočio i državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Zlatan Bašić.

Medved: Hrvatska nikada neće stati u potrazi za nestalima iz Domovinskog rata

Ministar Medved istaknuo je da se još uvijek traga za 17 mještana i branitelja Sotina, od kojih je 13 nestalo na području Sotina, te da je najveći prioritet pronalazak svih nestalih osoba. Napomeno je da se na širem području Vukovara svakodnevno provede probna iskapanja te podsjetio da su nedavno na vukovarskom odlagalištu otpada na Petrovačkoj doli pronašli masovnu gorbnicu koja oslikava svu zločinačku narav i karakter agresora, poručivši iz Sotina da Hrvatska nikada neće stati u potrazi za nestalim osobama iz Domovinskog rata.

Nakon odavanja počasti u središtu Sotina, nekoliko kilometara izvan sela, na mjestu masovne grobnice iz Domovinskog rata, spomen-obilježje otkrili su ministar Tomo Medved i članica obitelji žrtava Dragica Urukalović, čiji su sestra i otac ubijeni u Sotinu.

"U Sotinu je mučeno i ubijeno 10 posto prijeratnog hrvatskog stanovništva, a mjesto je opljačkano i uništeno", rekao je Medved, dodavši da su tu počinjeni najteži zločini koje su zločinci pokušali prikriti premještanjem posmrtnih ostataka.

"U ovoj masovnoj grobnici bili su posmrtni ostaci mještana Sotina odvedenih u prosincu 1991., a odavdje su 1996. izmještene u sekundarnu grobnicu na prostoru bivše klaonice", naveo je Medved, rekavši kako je iz primarne i masovne grobnice ekshumirano 13 posmrtnih ostataka.

Podsjetio je kako je to drugo spomen obilježje masovne grobnice na tom području Sotina i 85. u Republici Hrvatskoj, gdje je do sada iz 150 masovnih i brojnih pojedinačnih grobnica sveukupno ekshumirani posmrtni ostaci 4066 žrtava od kojih je identificirano 3538 žrtava. U proteklih osam godina pronađeno je pet masovnih i veći broj pojedinačnih grobnica iz kojih su ekshumirani posmrti ostaci najmanje 192 osobe, a identificirane su 273 osobe.

I ovom prigodom ministar Medved je ukazao na nesuradnju Republike Srbije u traženju nestalih osoba iz Domovinskog rata te pozvao sve koji imaju informacije koje mogu pomoći u rješavanju sudbina nestalih da se s povjerenjem obrate Ministarstvu hrvatskih branitelja i drugim nadležnim institucijama.

U povodu Dana sjećanja na žrtve velikosrpske agresije nad mještanima Sotina služena je misa u župnoj crkvi Gospe Sotinske koju je predvodio vlč. Domagoj Vidaković.



Pisane vijesti