Održan 2. znanstveno-stručni skup o zaštiti i unaprjeđenju zdravlja i kvalitete života hrvatskih branitelja

Skup je otvorio i sudionicima se obratio potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved

U organizaciji Veteranskog centra, u Šibeniku je održan 2. znanstveno-stručni skup posvećen zaštiti i unaprjeđenju zdravlja i kvalitete života hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Skup se fokusirao na interdisciplinarni i multidisciplinarni pristup koji omogućuje integraciju različitih stručnih područja u svakodnevni rad s braniteljima i članovima njihovih obitelji.

Skup je bio namijenjen zaposlenicima i vanjskim suradnicima Veteranskog centra radi njihove dodatne edukacije, profesionalnog napredovanja te olakšavanja prijenosa znanja između prakse i obrazovnih i znanstvenih institucija. Stručnjaci iz različitih znanstvenih područja održali su izlaganja, čime su dodatno istaknuli aktualnost i važnost tema povezanih s hrvatskim braniteljima.

Događaj su službeno otvorili potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te ravnatelj Veteranskog centra Josip Lucić.

Među izlagačima, uz ravnatelja Lucića koji je govorio o ulozi Veteranskog centra u poboljšanju kvalitete života branitelja, bio je i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, koji je sudjelovao u raspravi i izložio svoj rad vezan uz zdravstvene izazove i potrebe hrvatskih branitelja.

Ostali istaknuti sudionici bili su dr. Josip Mihaljević i prof. dr. sc. Anko Antabak, koji su izlagali o radu Stručnog povjerenstva za korisnike smještaja te prof. dr. sc. Veljko Đorđević i prof. dr. sc. Marijana Braš, koji su obradili posljedice Domovinskog rata na mentalno zdravlje branitelja. Prof. dr. sc. Stjepan Heimer govorio je o utvrđivanju stanja zdravlja kao temelju za sanogene mjere.

Prof. emeritus Dragan Milanović izložio je stanje morfoloških obilježja te funkcionalnih i motoričkih sposobnosti hrvatskih branitelja, dok je Asja Madunić, mag. psych., govorila o psihološkim pokazateljima kvalitete života branitelja i njihovih obitelji. Dr. Ivica Ištuk i Saša Radić, bacc. therap. occup., predstavili su teme vezane za fizikalnu terapiju i radno-terapijske postupke, dok je Anita Troskot, mag. act. soc., govorila o socijalnim obilježjima branitelja. Dr. Nikolina Polić izlagala je na temu "Medicina životnog stila".

Skup, koji se održava dva puta godišnje, poslužio je kao platforma za daljnje unapređenje prakse i razmjenu iskustava među stručnjacima, s ciljem poboljšanja pružanja usluga hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima.

Pisane vijesti