U Četekovcu odana počast žrtvama iz Domovinskog rata

„S ovoga mjesta pošaljimo poruke zajedništva, hrabrosti i ustrajnosti, kao i zahvalnosti za žrtvu svih hrvatskih branitelja i civila, kako bi naši mladi bili upoznati s istinskim značenjem domoljublja“, poručio je državni tajnik Bašić

Komemorativnim skupom u Četekovcu, koji se 33. put održava u spomen na balinačke, četekovačke i čojlučke žrtve, odana je počast žrtvama velikosrpske agresije u Domovinskom ratu, a uz obitelji žrtava skupu je nazočio i državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Zlatan Bašić, ujedno izaslanik predsjednika Vlade.

U prigodnom obraćanju prisjetio se poginulih hrvatskih branitelja i civila iz Četekovaca, Balinaca i Čojluga  ubijenih u krvavom pohodu srpskih pobunjenika iz okolnih sela potpomognutih tzv. JNA, okupljeni u tzv. Papučkom odredu.

„S ovoga mjesta pošaljimo poruke zajedništva, hrabrosti i ustrajnosti, kao i zahvalnosti za žrtvu svih hrvatskih branitelja i civila, kako bi naši mladi bili upoznati s istinskim značenjem domoljublja“, poručio je Bašić.

Načelnik Općine Mikleuš Robert Grabar, u čijoj organizaciji se obilježava stradanje mještana toga kraja u Domovinskom ratu, podsjetio je da je 4. runja 1991. ubijeno 24 mještana podpapučkih sela, istaknuvši da je toga dana počinjen najveći zločin na području Virovitičko-podravske županije, a s područja općine sveukupno je u obrani i oslobađanju Hrvatske poginulo 34 hrvatskih branitelja i civila.

Prigodnim govorom okupljenima se obratio i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Josip Đakić, a molitvu za sve žrtve predvodio je je župnik Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije iz Nove Bukovice Ivan Štivičić. 

Uz predstavnike državne, regionalne i lokalne vlasti, komemorativnom skupu nazočili su i predstavnici Hrvatske vojske i policije te braniteljskih i stradalničkih udruga, a izaslanstva su položila vijence na Mjesnom groblju u Četekovcu, uz molitvu za sve poginule.

Dan ranije počast žrtvama toga kraja odana je i polaganjem vijenaca na grobove u Balincima, Mikleušu, Novoj Bukovici i Slatini, a tim je povodom u Crkvi sv. Terezije Avilske služena misa za sve poginule, koju je predvodio požeški biskup mons. Ivo Martinović.

Foto: Virovitičko-podravska županija / Kristijan Toplak



Pisane vijesti