Prije 33 godine ratni snimatelj Gordan Lederer poginuo snimajući hrvatske branitelje

Na brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice, kod spomen-obilježja "Slomljeni pejzaž", obilježena je 33. godišnjica smrti snimatelja Hrvatske radiotelevizije Gordana Lederera

Na današnji dan obilježavamo godišnjicu smrti Gordana Lederera, jednog od najpoznatijih hrvatskih ratnih snimatelja, koji je izgubio život 1991. godine tijekom Domovinskog rata. Obljetnici su prisustvovali potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, predstavnici gradova Zagreba i Pakraca, izaslanstvo HRT-a predvođeno pomoćnikom glavnog ravnatelja Renatom Kunićem, kolege ratni izvjestitelji HRT-a, predstavnici Granične policije i brojni članovi udruga iz Domovinskog rata.

Poznat po svojim hrabrim snimkama s raznih bojišta, smrtno  je ranjen neprijateljskim hicem 10. kolovoza 1991. godine na brdu Čukur kraj Hrvatske Kostajnice, dok je snimao hrvatske branitelje u obrani Pounja.

Lederer je kao ratni snimatelj za Hrvatsku televiziju dokumentirao stradanja i događaje s mnogih bojišta diljem Hrvatske. Snimao je u Kruševu, Kijevu, Kninu, Lovincu, Pakracu, Vinkovcima i brojnim drugim gradovima. Njegov posljednji novinarski zadatak bio je u Banovini i u hrvatskom Pounju, gdje je preminuo tijekom snimanja kraćeg dokumentarca "Ophodnja u suton".

Kada je došlo do pucnjave, 15 pripadnika 1. gardijske brigade Tigrovi, predvođenih današnjim ministrom Medvedom bili su uključeni u akciju spašavanja Gordana Lederera. Nažalost, unatoč njihovim namjerama, Lederer je podlegao zadobivenim ranama.

Ministar Medved istaknuo je da je smrt Gordana Lederera duboko pogodila branitelje, naglašavajući da je Lederer svojim snimkama prenosio istinu o Domovinskom ratu i početku velikosrpske agresije na Hrvatsku. Uz to, njegove snimke zorno su prikazivale emocije, hrabrost i borbu za slobodu hrvatskih branitelja. Podsjetio je na Ledererovu ulogu u Domovinskom ratu. "Banijska ratna praskozorja ostaju trajno našim budućim generacijama kao podsjetnik da sloboda koju danas imamo nije darovana, da je ona plaćena krvlju hrvatskih branitelja," istaknuo je ministar Medved.

Supruga Ana Lederer istaknula je važnost očuvanja sjećanja ne samo na Gordana, već i na sve hrvatske branitelje, novinare i snimatelje koji su izgubili život. Naglasila je kako su u 1991. godini, zajedno s braniteljima, koristili jedino oružje koje su imali - kamere i fotografske aparate, dok su hodali u tenisicama.

Gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan naglasio je da svi u Kostajnici s poštovanjem pamte rad Gordana Lederera. Istaknuo je kako obitelji poginulih hrvatskih branitelja nose duboku tugu zbog velike žrtve koju su dali za slobodu. Spomenik Gordanu Ledereru ima poseban značaj za sve Kostajničanke i Kostajničane, podsjećajući nas da žrtve ne smijemo zaboraviti. Dodao je da nas obvezuje da u svim teškim vremenima čuvamo i gradimo najbolje za buduće generacije.



Pisane vijesti