Ponosno i dostojanstveno u Kninu proslavili 29. obljetnicu VRO Oluja

„Kao što su hrvatski branitelji oslobodili Hrvatsku i pobijedili u Oluji zato što nisu krenuli s malodušjem i pesimizmom, tako i današnja generacija treba graditi društveni optimizam, on je ključan za svaki uspjeh bilo koje nacije i bilo kojeg naroda“, poručio je iz Knina premijer Plenković

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te 29. obljetnica vojno-redarstvene operacije Oluja obilježeni su diljem Hrvatske, a središnja proslava održana je tradicionalno u Kninu.

Na svečanosti u čast ove velike vojne pobjede okupili su se u Zvonimirovu gradu najviši državni i vojni dužnosnici, pripadnici Hrvatske vojske i policije te predstavnici udruga iz Domovinskog rata, kao i brojni hrvatski branitelji, koji danas slave svoj dan.

Obilježavanje je počelo tradicionalnom budnicom gradskim ulicama, a na Trgu dr. Ante Starčevića kod Spomenika hrvatske pobjede Oluja 95 odana je počast poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima. Vijence su položili predstavnici obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja u VRO Oluja, HRVI, ratni zapovjednici i predstavnici udruga iz Domovinskog rata, izaslanstva Vlade RH, Hrvatskog sabora i Predsjednika RH te izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine, kao i predstavnici županija i gradova.

Središnja svečanost održana je na stadionu NK Dinara, a program na Kninskoj tvrđavi prenosio se putem videozida na stadionu i središnjem gradskom trgu.

Zvonjava crkvenih zvona najavila je tradicionalnu ceremoniju podizanja hrvatske zastave na jarbol Kninske tvrđave točno u 9:43, kada su hrvatski vojnici prije 29 godina pobjedonosno ušli u Zvonimirov grad. Potom je isto toliko plotuna najavilo povjesnicu te su pročitana imena 243 poginulih i dvojice nestalih hrvatskih branitelja u VRO Oluja, kojima je počast odana i preletom višenamjenskog borbenog aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Rafale.

Zahvalnost hrvatskim braniteljima bez kojih ne bismo imali slobodu

Uime hrvatskih branitelja obratio se umirovljeni general-pukovnik Slavko Barić, dugogodišnji zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH i zamjenik zapovjednika Ratne škole “Ban Josip Jelačić” te zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”. Obnašao je mnoge zapovjedne dužnosti i tijekom Domovinskog rata, a jedan je od osnivača i aktualni predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH.

Ukazao je na važnost promicanja istine o Domovinskom ratu i brige za hrvatske branitelje te naglasio kako oni ne smiju biti teret društva, već njegovi aktivni članovi. Istaknuo je i važnu ulogu Ministarstva hrvatskih branitelja te partnerski odnos ostvaren s braniteljsko-stradalničkim udrugama, koje je pak pozvao na suradnju i zajedništvo.

„Mi smo se danas okupili da još jednom proslavimo slobodu, da se prisjetimo veličanstvene Oluje, neustrašivosti hrvatskih branitelja, i svih onih koji su nam omogućili da živimo u neovisnoj i demokratskoj Hrvatskoj. O tome su generacije Hrvata sanjale, a danas je naša stvarnost i odgovornost. I kao što su hrvatski branitelji oslobodili Hrvatsku i pobijedili u Oluji zato što nisu krenuli s malodušjem i pesimizmom, tako i današnja generacija treba graditi društveni optimizam, on je ključan za svaki uspjeh bilo koje nacije i bilo kojeg naroda“, poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Kazao je kako je Oluja označila novo razdoblje u hrvatskoj povijesti, jer je od tog trenutka opstojnost Hrvatske osigurana za njezine buduće naraštaje, te zaključio da je podizanje stijega na Kninskoj tvrđavi jedan od najsretnijih trenutaka u hrvatskoj povijesti koji je označio ostvarenje tisućljetnog sna o hrvatskoj neovisnosti.

„Kao što je u našem habitusu da ne vodimo osvajačke ratove, tako je i Oluja bila oslobodilačka, obrambena, legitimna i pravedna operacija. I stoga ćemo se suprotstaviti svakom pokušaju izvrtanja povijesnih činjenica i nikada nikome nećemo dopustiti napade na hrvatske branitelje, vojnike i policajce, bez kojih nikog od nas ne bi danas ovdje bilo“, poručio je Plenković, istaknuvši da bez njihove hrabrosti i odanosti ne bismo imali ni slobodu, ni demokraciju, niti bi Hrvatska danas bila međunarodno priznata i uvažena.

„I stoga su hrvatski branitelji, a osobito oni koji su dali svoje živote, utkani u temelje naše slobode, a mi smo im u današnjem vremenu itekako zahvalni i nastojimo svojim politikama voditi računa i o njihovom dignitetu i o njihovim pravima“, kazao je premijer te podsjetio na najvažnije zakone i postignuća u resoru i mandatu potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, poručivši da traganje za nestalima ostaje prioritet.

Prigodnim govorima obratili su se i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković te predsjednik RH Zoran Milanović, a u glazbenom dijelu progama nastupile su Klapa HRM-a sv. Juraj i Policijska klapa sv. Mihovil te sopranistica Barbara Suhodolčan - Vrbički.

Potom je uslijedio atraktivan prikaz sposobnosti Hrvatske vojske i policije te letački program u kojem su sudjelovali akrogrupa Krila Oluje, helikopteri HRZ-a i policije, kao i avion MiG-21 te višenamjenski borbeni avioni Rafale.

Prelet aviona MiG-21 simbolično nas je podsjetio na ključnu zračnu potporu koju su ti avioni pružali kopnenim snagama tijekom vojno-redarstvene operacije Oluja, ali i najavio novo poglavlje obrambene sposobnosti Republike Hrvatske s avionima Rafale. Nakon kratke letačke demonstracije, Rafalei su u čast Oluje nadletjeli cjelokupan državni teritorij RH.

Nakon završetka svečanosti na stadionu NK Dinara i Kninskoj tvrđavi, u crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta služena je misa, koju je predvodio vojni ordinarij mons. Jure Bogdan uz koncelebriranje šibenskog biskupa mons. Tomislava Rogića.

Cijelog su dana svi zainteresirani mogli razgledati taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme, a u poslijepodnevnim satima u Knin su stigli i sudionici maratona, te biciklisti i motoristi, sudionici utrke i defilea koji se tradicionalno održavaju u prigodi ove velike hrvatske vojne pobjede.



Pisane vijesti