U Kninu predstavljen program za 5. kolovoza

Proslavimo zajedno Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te 29. obljetnicu VRO Oluja - poziv je upućen hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata te svim građanima Hrvatske

U ponedjeljak, 5. kolovoza,  u Kninu će se svečano obilježiti Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 29. godišnjica vojno-redarstvene operacije Oluja, a nad gradom će letjeti višenamjenski borbeni avioni Rafale, koji će nadletjeti i cijelu Hrvatsku, najavljeno je na konferenciji za medije koju su u kninskoj gradskoj upravi zajedno održali predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova te Grada Knina.

Prema već predviđenom programu obilježavanja, proslava počinje u 6:30 sati tradicionalnom budnicom ulicama Knina, dok se dolazak uzvanika i sudionika očekuje do 9:30 sati.
Odavanje počasti poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima predviđena je od 9 sati kod Spomenika hrvatske pobjede Oluja 95 na Trgu dr. Ante Starčevića, gdje će vijence polagati predstavnici obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja u VRO Oluja, HRVI, ratni zapovjednici i predstavnici udruga iz Domovinskog rata, najviši državni dužnosnici te predstavnici županija i gradova.

Na stadionu NK Dinara u 9:40 počinje središnja svečanost, a putem videozida na stadionu i središnjem gradskom trgu će se pratiti dio programa koji se bude odvijao na Kninskoj tvrđavi, na kojoj će biti tradicionalna ceremonija podizanja zastave RH.
Potom će uslijediti zvonjava kninskih crkvenih zvona, podizanje hrvatske zastave uz pjevanje himne i plotune. Na stadionu su predviđena prigodna obraćanja, čitanje povjesnice VRO Oluja te imena poginulih i nestalih u VRO Oluja, kao i glazbeni program.
Svečanost na stadionu će završiti prikazom sposobnosti pripadnika Hrvatske vojske i policije te letačkim programom, nakon čega će se služiti misa u Crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta od12 sati. 
Posjetitelji će moći razgledati taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme uz kninsku Ulicu dr. Franje Tuđmana, kao i na parkiralištu kod Autobusnog kolodvora, a u 13:30 je  doček maratonaca i biciklista na Trgu dr. Ante Starčevića.

Oproštajni prelet MiG-a 21

Program je predstavio državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Darko Nekić, ujedno koordinator Organizacijskog odbora za obilježavanje ove obljetnice, dodavši da je Ministarstvo pruža potporu braniteljsko-stradalničkim udrugama za obilježavanje obljetnice i u drugim gradovima, kao i za dolazak u Knin, gdje se očekuju predstavnici udruga iz Domovinskog rata i brojni hrvatski branitelji, kao i brojni građani iz cijele Hrvatske i šire.

"Budući da je svake godine veliki interes za prigodne majice koje  naručujemo povodom obilježavanja obljetnice Oluje, ove smo ih godine naručili 20 tisuća s natpisom posvećenom 29. obljetnici te vojno-redarstvene operacije", kazao je Nekić, pozvavši sve da odjenu te majice jer će na taj simboličan način pokazati zajedništvo hrvatskih branitelja kao i u Domovinskom ratu.

"Tijekom zračnog programa ćemo imati prelet MiG-a 21 iz dva simbolična razloga. Prvi je taj da je to avion koji je pružao zračnu potporu kopnenim snagama tijekom operacije Oluja i drugi simbolični razlog toga preleta je da MiG 21 s tim preletom odlazi u povijest, te završava njegova era i započinje nova era Rafalea", kazao je načelnik Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Tihomir Kundid.

Načelnik Policijske uprave šibensko-kninske Sandro Santini izvijestio je o posebnoj regulaciji prometa na taj dan, a gradonačelnik Knina Marijo Čačić pozvao je sve građane Hrvatske, posebno Knina, da na svojim prozorima i balkonima u ponedjeljak izvjese hrvatsku zastavu i na taj način sudjeluju u obilježavanju tog značajnog datuma u hrvatskoj povijesti.

Pisane vijesti