Proslavljen Dan državnosti

“Slobodu koju imamo dugujemo hrabrosti hrvatskih branitelja i mudrom vodstvu prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana, a kao narod možemo biti ponosni na sve što smo postigli u protekle 34 godine”, istaknuo je ministar Medved, poručivši da je Hrvatska danas snažna i sigurna država

Dan državnosti obilježen je diljem naše domovine i šire, a u Zagrebu je 34. rođendan Republike Hrvatske proslavljen u zajedništvu državnih dužnosnika, hrvatskih branitelja, pripadnika Hrvatske vojske i policije te brojnih građana, koji su se okupili na središnjoj proslavi na Jarunu.

Obilježavanje je počelo odavanjem počasti kod Spomenika domovini, gdje su predsjednici Hrvatskog sabora i Vlade zajedno s ministrima i predstavnicima udruga iz Domovinskog rata položili vijence i zapalili svijeće u spomen na sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civilne žrtve iz Domovinskog rata.

U Crkvi sv. Marka služena je misa za Domovinu te ujedno proslavljen blagdan Tjelova, a misno slavlje predvodio je nadbiskup Zagrebačke biskupije mons. Dražen Kutleša.

Nakon mise, na Trgu sv. Marka upriličena je Smjena straže Kravat pukovnije, a od jutarnjih sati na Rekreacijsko-sportskom centru Jarun bila je izložba naoružanja, borbene i neborbene tehnike i opreme postrojbi Hrvatske vojske i policije, Civilne zaštite, Hrvatske vatrogasne zajednice, Hrvatskog crvenog križa i Hrvatske gorske službe spašavanja.

I ovom prigodom Ministarstvo hrvatskih branitelja predstavilo je rad Uprave za zatočene i nestale, za koje su zanimanje pokazali brojni posjetitelji, a braniteljske zadruga uz potporu Ministarstva izložile su svoje proizvode i predstavile usluge.

U sklopu prigodnog kulturno-umjetničkog programa nastupili su Zagrebački folklorni anasambl dr. Ivana Ivančana i Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo “Prigorec” Markuševec te Policijska klapa “Sveti Mihovil” i Ženska klapa “Senjkine”, kao i uvijek rado viđene Zagrebačke mažoretkinje, a i tom dijelu programa nastupila je Kravat pukovnija.  

Potom su održane pokazne vježbe Hrvatske vojske i policije te letački program Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a program je završio naletima četiri višenamjenska borbena zrakoplova Rafalea.

Tijekom dana organizirana je i podjela vojničkoga graha te obroka koje je pripremila Udruga branitelja proizvođača Panonija, a cjelodnevni program obilježavanja Dana državnosti završio je svečanim koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu.

"U prva tri desetljeća hrvatske slobode i samostalnosti, prošli smo, kao narod, veliki i trnovit put. Put oslobađanja hrvatskih okupiranih područja u obrambenom, ali i pobjedničkom Domovinskom ratu, put stvaranja institucija, put kreiranja tržišnog gospodarstva i put međunarodnog pozicioniranja Hrvatske i njene afirmacije", poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Čestitajući svima Dan državnosti, tom je prigodom izrazio zahvalnost hrvatskim braniteljima, a posebno vizionaru, državniku, prvom hrvatskom predsjedniku, dr. Franji Tuđmanu.

 “To je dan koji je našoj generaciji, generaciji koja pamti to vrijeme, toliko snažno i upečatljivo zacrtan i u nacionalnoj svijesti našeg naroda itekako prisutan. Zbog toga smo u posljednjoj izmjeni Zakona o blagdanima i spomendanima vratili 30. svibnja kao Dan državnosti, u znak zahvale svima onima koji su kroz povijest težili samostalnoj i suverenoj Republici Hrvatskoj i za buduće generacije kao jasna poruka koliko je važno imati svoju domovinu i koliko je važno čuvati ju”, izjavio je tom prigodom potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Dodao je da slobodu koju imamo dugujemo hrabrosti hrvatskih branitelja i mudrom vodstvu prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana te da kao narod možemo biti ponosni na sve što smo postigli u protekle 34 godine. Poručio je da je Hrvatska danas snažna i sigurna država, snažno pozicionirana u Europi, a Hrvatska vojska snažna sila, naglasivši važnost daljnjeg ulaganja u sve sastavnice domovinske sigurnosti.

FOTO: MHB/HINA

Pisane vijesti