Ministar Medved uputio čestitku pripadnicima 1. hrvatskog gardijskog zdruga

Svim ponosnim pripadnicima čestitam 30. obljetnicu 1. hrvatskog gardijskog zdruga, uz poziv na zajedništvo koje nas je vodilo do pobjede uz vaš slogan - VIRIBUS UNITIS. Neka nas snaga zajedništva i nadalje povezuje i vodi!

U organizaciji Udruge ratnih veterana 1. hrvatskog gardijskog zdruga, čija je zadaća čuvanje uspomene na postrojbu i promicanje njezine tradicije i vrednota, tradicionalno se uoči Velikog tjedna obilježava obljetnica 1. hrvatskog gardijskog zdruga, ustrojenog prije 30 godina.

U povodu jubilarne obljetnice, pripadnicima Zdruga čestitku je uputio potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved:

Poštovani pripadnici 1. hrvatskog gardijskog zdruga,
drage obitelji poginulih i umrlih pripadnika Zdruga,
dragi prijatelji,

čestitam vam 30. obljetnicu 1. hrvatskog gardijskog zdruga, najelitnije postrojbe Hrvatske vojske!

Zdrug je osmišljen kao specijalna vojna postrojba Oružanih snaga za obavljanje posebnih i najsloženijih borbenih zadaća u svim uvjetima s kopna, mora i zraka. Pokazali ste svoju snagu, izdržljivost i odlučnost i u ekstremno teškim uvjetima.

Časno i odgovorno, na ponos svih svojih pripadnika i cijele Hrvatske, svoje ste zadaće uspješno izvršavali tijekom Domovinskog rata, gdje ste dali golemi doprinos od prvog do zadnjeg dana.
U vašim redovima bili su hrabri pripadnici specijalnih postrojbi MORH-a i Glavnog stožera HV-a, Bojne Zrinski i Bojne Matija Vlačić, kao i 8. lakojurišne brigade Vojne policije, a tijekom Domovinskog rata kroz 1. hgz je prošlo oko 2100 pripadnika.

Predvođeni vašim zapovjednikom Miljenkom Filipovićem, koji je vodio Zdrug tijekom cijelog Domovinskog rata, dali ste značajan doprinos u oslobodilačkim operacijama Cincar, Zima '94, Bljesak, Skok 2, Ljeto '95, Oluja, Maestral i Južni potez...

Iako je u oslobodilačkoj operaciji Maestral poginuo dozapovjednik postrojbe Ante Šaškor, kojega se danas posebno prisjećamo, ranjen zapovjednik Zdruga te zapovjednici bojni, uspješno ste obavili sve zadaće. Tako to rade specijalci!

I nakon Domovinskog rata nastavili ste sa specijalističkim obukama i doveli postrojbu na NATO-ove standarde. I danas vašu ulogu i zasluge s ponosom promiču pripadnici HV-a u čijim redovima su sljednici ove elitne postrojbe nastale u najtežem radzoblju naše novije povijesti.

Obilježavajući ovu jubilarnu obljetnicu, s tugom i ponosom prisjećamo se 75 pripadnika Zdruga i postrojbi iz kojih je ustrojen, koji su položili svoj život za našu slobodu i neovisnost. Njima i njihovim obiteljima vječno smo zahvalni na njihovoj žrtvi za Domovinu. Hvala im i slava!

Svim ponosnim pripadnicima još jednom čestitam 30. obljetnicu 1. hrvatskog gardijskog zdruga, uz poziv na zajedništvo koje nas je vodilo do pobjede uz vaš slogan - VIRIBUS UNITIS. Neka nas snaga zajedništva i nadalje povezuje i vodi!

Pisane vijesti