Obilježena 32. obljetnica stradanja hrvatskih branitelja i civila u Borovu naselju

Predsjednica Udruge "Vukovarske majke" Manda Patko je rekla da Vukovarci i danas traže pravo na istinu i nadaju se da će pronaći svoje najmilije. "Živimo i nadamo se tomu iako nas je svake godine sve manje i manje. Oni koji znaju gdje su naši najmiliji šute, a godine prolaze jedna za drugom", istaknula je.

Nakon sloma obrane Vukovara, na današnji dan prije 32 godine, pripadnici JNA i sprskih paravojnih postrojbi okupirali su i  Borovo Naselje. Skladište nekadašnje tvornice Borovo Commerce služilo je za vrijeme opsade grada kao sklonište, ali i pričuvna ratna bolnica, u kojemu se u trenutku ulaska agresora nalazilo stotine ranjenika, od kojih su mnogi odvedeni u nepoznato. 
 
Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća počast za sve žrtve Borova Naselja odali su članovi obitelji i predstavnici Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja „Vukovarske majke“, ujedno i organizatori komemorativnog programa naziva „Žrtva Borovo Naselja za Domovinu", izaslanstvo Hrvatskog saboranu kojem su bili zastupnici Nikola Mažar i Marijana Balić, izaslanik Vlade državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Špiro Janović zajedno s predstvanicima Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova te Hrvatske vojske i policije, izaslanstva Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vukovara, te predstavnici udruga iz Domovinskog rata, tvrtke Borovo d.d. i mnogi okupljeni građani.
 
Potom su se sudionici programa u uputili „Putem sjećanja i svjetlosti“, osvjetljenim svijećama koje su zapalili učenici osnovnih škola grada Vukovara i Borovo naselja, ulicama Blage Zadre, Dvanaest redarstvenika i Trpinjskom cestom do crkve Gospe Fatimske, gdje je služena misa zadušnica.

Komemorativni program je nastavljen na obali Dunava u Borovu bacanjem vijenaca u Dunav i paljenjem svijeća uz obalu, a potom i paljenjem svijeća kod Spomen obilježja farme Lovas te spomen-obilježja osobama nestalim u Domovinskom ratu u Borovu Naselju.

Podno spomenika nestalima u Domovinskom ratu upaljene su svijeće za 374 osobe nestale s područja Vukovara koje njihove obitelji 32 godine čekaju i traže.

Predsjednica Udruge "Vukovarske majke" Manda Patko je rekla da Vukovarci i danas traže pravo na istinu i nadaju se da će pronaći svoje najmilije. "Živimo i nadamo se tomu iako nas je svake godine sve manje i manje. Oni koji znaju gdje su naši najmiliji šute, a godine prolaze jedna za drugom", istaknula je.Pisane vijesti