Gromovi proslavili 32. obljetnicu 2. gardijske brigade

„Danas imamo svoju državu, ali za našu slobodu i neovisnost podnijeli smo veliku žrtvu. To nikada ne smijemo i nećemo zaboraviti, i zato je važno prenositi istinu na mlade generacije“, poručio je ministar Medved

U Dugom Selu obilježena je 32. obljetnica ustrojavanja 2. gardijske brigade Gromovi, a proslavi je nazočio potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednika Vlade.

Uz obitelji poginulih, nestalih i umrlih Gromova te ratne zapovjednike i pripadnike brigade, obilježavanju su nazočili izaslanik predsjednika RH Marijan Mareković i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Ante Deur, ministar za branitelje Hercegovačko-neretvanske županije FBiH Oliver Soldo, državni tajnik u MORH-u Branko Hrg, gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian, predstavnici Hrvatske vojske i policije te udruga iz Domovinskog rata.

Program je počeo misom u dugoselskoj župnoj crkvi sv. Martina biskupa, koju je predvodio don Branko Čagelj, a potom su se pripadnici ratnog sastava brigade i djelatne Bojne Gromovi, njihovi nasljednici u Hrvatskoj vojsci, uputili prema spomeniku poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, gdje su zajedno s izaslanstvima položili vijence i upalili svijeće.

Tim povodom održana je i svečana akademija u kinodvorani Preporod, na kojoj su se okupljenima obratili organizatori obilježavanja i najviši uzvanici. U ime Udruge ratnih veterana 2. gbr Gromovi okupljene su pozdravili predsjednik Udruge, umirovljeni pukovnik Ivan Krupec i ratni zapovjednik Gromova, umirovljeni general Vlado Šindler, a prigodnim govorima obratili su se i izaslanici najviših državnih dužnosnika.

Medved mladim Gromovima: Svim srcem branite i čuvajte ono za što smo se mi borili

Pozdravljajući sve u ime predsjednika Vlade, ministar Medved čestitao je 32. obljetnicu 2. gardijske brigade te izrazio zahvalnost Gromovima na njihovom doprinosu Domovinskom ratu, u kojem su 203 pripadnika brigade poginula i petorica nestala.

„Danas imamo svoju državu, ali za našu slobodu i neovisnost podnijeli smo veliku žrtvu. To nikada ne smijemo i nećemo zaboraviti, i zato je važno prenositi istinu na mlade generacije“, poručio je Medved te posebno zahvalio obiteljima poginulih i nestalih.

Mladim Gromovima poručio je da nastave pronositi slavu Druge gardijske brigade te časno i odgovorno slijediti put hrabrih i odvažnih Gromova: „Neka vam zelena beretka koju s ponosom nosite i ratno geslo brigade rođene u ratu - Jednom Grom zauvijek Grom - bude poticaj da svim srcem branite i čuvate ono za što smo se mi borili.“

Pozvao je sve da budu ponosni na povijesnu ulogu u obrani i oslobađanju Hrvatske te da u duhu zajedništva iz Domovinskog rata nastave graditi bolju i prosperitetniju budućnost naše domovine.

U sklopu svečane akademije prikazan je i film posvećen poginulim Gromovima, autora brigadira Stjepana Domjanića, a svečanost je uveličao i nastup Klape HRM-a Sveti Juraj.

Pisane vijesti