In memoriam ratni ministar obrane Gojko Šušak (1945. – 1998.)

Njegove riječi koje je uputio prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu nakon završetka operacije Oluja - Gospodine predsjedniče, zadatak je izvršen! – postale su simbol pobjedničkih operacija u Domovinskom ratu

U povodu 25. godišnjice smrti ratnog ministra obrane Gojka Šuška, prisjećamo se lika i djela čovjeka koji je ostavio neizbrisiv trag u stvaranju samostalne i neovisne hrvatske države, napose u obrani i oslobađanju naše domovine.

Nakon prvih slobodnih i demokratskih izbora, 30. svibnja 1990. postao je ministar u Vladi RH. Kako je uspješno izvršio zadatak u povezivanju domovine s iseljenom hrvatskom dijasporom, početkom ožujka 1991. odlazi u Ministarstvo obrane prvo kao zamjenik ministra, a od 18. rujna 1991. pa sve do prerane smrti bio je ministar obrane.

Iznimne zasluge Gojko Šušak ostvario je u uspostavljanju partnerskih odnosa s SAD-om te reorganizaciji i ustrojstvu Hrvatske vojske, što će se pokazati u svim pobjedonosnim akcijama za oslobađanje okupirane Hrvatske. Njegove riječi koje je uputio prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu nakon završetka operacije Oluja - Gospodine predsjedniče, zadatak je izvršen! – postale su simbol pobjedničkih operacija u Domovinskom ratu.

Umro je 3. svibnja 1998. u Zagrebu, a pokopan 7. svibnja na zagrebačkom groblju Mirogoj u Aleji hrvatskih branitelja. Na njegovom pokopu William Perry rekao je kako je Šušak „za Hrvatsku bio presudan u uspostavi slobode, a za Sjedinjene Države za uspostavu mira i stabilnosti na ovom prostoru“.

Zbog iznimnog doprinosa u stvaranju samostalne Republike Hrvatske i Oružanih snaga višestruko je odlikovan: Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom, Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom, Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom Nikole Šubića Zrinskom, Redom Ante Starčevića, Redom Stjepana Radića, Redom Hrvatskog trolista i Spomenicom Domovinskog rata. Posmrtno je promaknut u čin stožernog generala Hrvatske vojske.

Vječna mu slava i hvala!

Pisane vijesti