Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata bez ograničavajućih mjera

Vijeće za domovinski pijetet, mir i razvoj usvojilo je program obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, koji se s obzirom na stabilnu epidemiološku situaciju ove godine održava bez ograničavajućih mjera

U Ministarstvu hrvatskih branitelja 4. studenoga 2022. održana je 7. sjednica Vijeća za domovinski pijetet, mir i razvoj i sastanak povodom organizacije obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Sjednicu je vodio predsjednik Vijeća, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, a nazočili  su predstavnici Ureda Predsjednika RH, Ureda predsjednika Vlade RH, Odbora Hrvatskog sabora za ratne veterane, Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva kulture i medija, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar, Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara i Općine Škabrnja te hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata s područja Grada Vukovara, kao i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Jednoglasno su usvojeni programi obilježavanja u Vukovaru i Škabrnji, koji će se sukladno uputi HZJZ-a odvijati bez ograničavajućih mjera, a svi su izrazili zadovoljstvo što će se program u Vukovaru ponovno odvijati i u krugu bolnice.

Ministar Medved naglasio je kako je preimenovanje vukovarske bolnice Odlukom Vlade u Nacionalnu memorijalnu bolnicu „Dr. Juraj Njavro“ i Bolničke ulice Odlukom Grada Vukovara u Ulicu Vesne Bosanac najsnažnija poveznica dvoje vukovarskih ratnih liječnika.

Najavio je da će Ministarstvo hrvatskih branitelja pružiti potporu udrugama iz Domovinskog rata kojima je potreban organizirani prijevoz te je pozvao sve da i ove godine dostojanstveno obilježimo Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Podsjećamo, Zakonom o blagdanima, spomendanima i neradnim danima od 2020. godine 18. studenoga je neradni dan kako bi svi mogli na primjeren način odati počast žrtvama iz Domovinskog rata.

U nastavku donosimo programe obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.
 

Pisane vijesti