Odbor za ratne veterane Hrvatskog sabora o ulozi veteranskih centara u Republici Hrvatskoj

Ministar Medved informirao je članove Odbora da je u planu nastavak mreže izgradnje veteranskih centara u RH te je najavio uspostavu ustanova za trajni boravak hrvatskih branitelja koji imaju potrebu i za takvom skrbi

„Uloga veteranskih centara u Republici Hrvatskoj“ naziv je 11. tematske sjednice Odbora za ratne veterane Hrvatskog sabora koja se održava 21. i 22. rujna 2022. u Šibeniku i Lipiku.

Uz članove Odbora, tematskoj sjednici u Veteranskom centru Šibenik nazočio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, šibensko-kninski župan Marko Jelić i šibenski gradonačelnik Željko Burić te ravnatelj Doma hrvatskih veterana Lipik Josip Lucić i voditelj šibenskog Veteranskog centra Goran Pauk.

„Ovdje smo danas prezentirali cjelokupan projekt uspostave veteranskih centara u RH. Dali smo sliku cijelog projekta koji podrazumijeva četiri veteranska centra, a prvi od njih je u Šibeniku koji je od lipnja ove godine u funkciji te na osnovu iskustava dosadašnjih korisnika ocijenjen najvišim ocjenama“, kazao je ministar Medved te dodao da se u skladu s predviđenom dinamikom završava uređenje Veteranskog centra u Sinju, koji bi trebao početi s radom do kraja ove godine.

Napomenuo je da dinamika završetka radova na centrima u Daruvaru i Petrinji također ide prema planu te izrazio uvjerenje da ćemo do kraja godine imati četiri ovakva centra koji će na godišnjoj razini imati kapacitet od oko 10.000 korisnika.

„Informirao sam članove Odbora da u narednoj financijskoj perspektivi planiramo nastaviti mrežu izgradnje veteranskih centara u RH kako bismo udovoljili potrebnom broju kapaciteta za smještaj. Vrlo su važne za saborski Odbor za ratne veterane i sve druge mjere koje provodimo, a vezane su za odnos prema braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata. Tu je i naš novi najavljeni Zakon o uspostavljanju ustanova za trajni boravak hrvatskih branitelja koji su u potrebi, odnosno za koje je nužno osigurati takav oblik potpore,“ istaknuo je Medved te najavio da će do kraja godine taj zakon biti dostavljen Hrvatskom saboru.

„Vjerujem da će on biti jedinstveno donesen i prihvaćen od zastupnica i zastupnika u Hrvatskom saboru“, kazao je ministar Medved, dodavši da se u međuvremenu radi na pronalaženju lokacija za te ustanove, kao i na analizi stanja po županijama te definiranju potreba branitelja za trajnim boravkom.

Predsjednik saborskog odbora za veterane Josip Đakić kazao je kako je uloga veteranskih centara u RH briga i skrb o hrvatskim braniteljima, njihova psihosocijalna i fizička rehabilitacija, uklanjanje predrasuda, briga o zdravstvenom stanju i sve ono što je u poodmakloj dobi hrvatskim braniteljima potrebno.

„U tom trendu nastavljamo raditi i donositi zakonske okvire, sve kako bi hrvatski branitelji bili osigurani u starosti, kako s mirovinskim primanjima tako i s invalidskim. To je i zadaća ovih veteranskih centara koje je financirala Europska unija u iznosu od 85 posto. Vjerujem da ćemo se tako najbolje odužiti onima koji su najzaslužniji za slobodu i suverenost Republike Hrvatske te njezin europski put. Danas kada im je to najpotrebnije da im ovakvi predivni centri budu dobra duhovna, psihička i fizička rehabilitacija“, zaključio je Đakić.

Cilj zastupnika Hrvatskoga sabora, članova Odbora za ratne veterane, pružanje je podrške veteranima i civilnim žrtvama Domovinskog rata, zbog boljeg uključivanja u društvo i svakodnevni život, istaknuli su.

Domaćin i voditelj Veteranskog centra u Šibeniku Goran Pauk kazao je kako je centar počeo raditi 7. lipnja ove godine i do sada je primio 230 korisnika te da je planiran dolazak još njih 70-ak.

„Ovo je specifičan centar i jedna socijalna inovacija u hrvatskom društvu koja pruža uslugu njege, rehabilitacije i rekreacije, zapravo sve što im treba na jednom mjestu uz stručan tim koji ima individualan pristup svakom korisniku. Našim korisnicima procjenjujemo potrebe temeljem dokumentacije i njihovih želja te posebno prema svakom korisniku na temelju dobivenih podataka kreiramo program. Stručnu ekipu u našem centru čine sociolozi, psiholozi, kineziolozi, terapeuti, radni terapeuti, medicinske sestre i njegovateljice“, kazao je Pauk.

Uspostavljaju se četiri veteranska centra u Daruvaru, Sinju, Petrinji i Šibeniku. Strateški je ovo i najvažniji infrastrukturni projekt Ministarstva hrvatskih branitelja usmjeren na pružanje sveobuhvatne skrbi i potpore za povećanje kvalitete življenja hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata.

Projekt se sufinancira sredstvima EU fondova, i to iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., a korisnik je Ministarstvo hrvatskih branitelja. Ukupna vrijednost projekta je oko 339 milijuna kuna, od čega EU sufinancira 85 posto, a ostatak sredstvima iz Državnog proračuna.

Prilikom boravka u šibenskom Veteranskom centru članovi saborskog Odbora za ratne veterane obišli su centar i razgovarali s korisnicima te su posjetili i Veteranski centar u Sinju, koji također uskoro počinje s radom, a drugi dio sjednice održat će se sutra u Domu hrvatskih veterana u Lipiku.

Pisane vijesti