Svečano obilježena 31. obljetnica Bitke za Vukovar

Vukovarska bitka bila je i ostala sinonim za obranu Vukovara u Domovinskom ratu, ali i cijele Hrvatske te njezine teritorijalne i državne opstojnosti i cjelovitosti - poručeno je iz Vukovara

Vukovarska bitka bila je i ostala sinonim za obranu Vukovara u Domovinskom ratu, ali i cijele Hrvatske te njezine teritorijalne i državne opstojnosti i cjelovitosti - poručeno je sa središnje svečanosti obilježavanja 31. godišnjice Bitke za Vukovar 17. rujna 2022. u Vukovaru.

Uz brojne sudionike Bitke za Vukovar i ratne zapovjednike 204. vukovarske brigade te obitelji poginulih i nestalih vukovarskih branitelja, u Vukovaru su bili izaslanik predsjednika Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković.

Središnjoj svečanosti u Hrvatskom domu Vukovar nazočili su i izaslanik predsjednika Republike, zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Siniša Jurković, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Marijana Balić, predsjednik Federacije BiH Marinko Ćavara, ministar obrane Mario Banožić, saborski zastupnici, vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić, varaždinski župan Anđelko Stričak i brodsko-posasvski Danijel Marušić, kao i zamjenik vukovarskog gradonačelnika Filip Sušac te drugi uzvanici.

Svečanosti je započela podizanjem državne zastave na Vukovarskom vodotornju koju je podigao izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić zajedno s pripadnicima Hrvatske vojske i policije, kadetima Hrvatskog vojnog učilišta

Medved: Vukovar je simbol otpora i žrtve te zajedništva u obrani Hrvatske

"Obilježavanjem ove obljetnice odajemo priznanje svim sudionicima obrane Vukovara koja je utkana u obranu Hrvatske u Domovinskom ratu", poručio je u svom govoru izaslanik predsjednika Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, dodajući kako su takve i slične obljetnice važne i zbog prenošenja istine o Domovinskom ratu na mlađe naraštaje.

Podsjetivši na brojne projekte koje je Vlada premijera Plenkovića realizirala u Vukovaru, ministar Medved je ustvrdio kako je taj grad simbol otpora i žrtve kao i zajedništva u obrani, koji je ujedinio i još uvijek ujedinjuje cijelu Hrvatsku.

"Odnos Vlade prema Vukovaru najbolje svjedoči sve ono što je Vlada realizirala u ovome gradu", naglasio je spomenuvši dolazak Hrvatske vojske u Vukovar, obnovu Vodotornja, proglašavanje toga grada mjestom posebnog domovinskog pijeteta, projekt dolaska učenika osnovnih škola u Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar…

Borković: Bitka za Vukovar nije mit, već surov povijesni događaj koji moramo sačuvati od zaborava

Ratni zapovjednik obrane Vukovara i 204. vukovarske brigade Branko Borković – Mladi Jastreb podsjetio je na događaje iz ratne 1991. te poručio kako „Bitka za Vukovar nije mit, već vrlo surov povijesni događaj koji smo mi, kao njeni sudionici i suvremenici, dužni odgovorno analizirati, dokumentirati i sačuvati od zaborava.“

Pozvao je na ponosno i dostojanstveno obilježavanje 31. obljetnice Bitke za Vukovar i ustrojavanja 204. brigade Hrvatske vojske, koja je zajedno s drugim postrojbama i braniteljima iz cijele Hrvatske i šire branila Vukovar.

"Borba za priznanje 204. brigade je trajala godinama, a Bitka za Vukovar je još uvijek kamen spoticanja", kazao je Borković, istaknuvši kako potraga za nestalima iz Domovinskog rata predstavlja i dalje jedno od najtežih neriješenih pitanja te da nam je obveza riješiti sudbine svih nestalih da i njihove obitelji i svi mi nađemo svoj mir.

Balić: Vukovar je bio i ostao heroj, ali boli i dalje pitanje nestalih

I izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, saborska zastupnica Marijana Balić ukazala je na važnost pronalaska osoba nestalih u Domovinskom ratu. „Svaka prilika, kada je to moguće, mora biti iskorištena kako bismo ponovno rekli kako je pobjednička Hrvatska pružila ruku pomirenja, što je jedini ispravan način za sve ono lijepo što u našoj zemlji želimo u budućnosti“, poručila je te dodala kako ruka pomirenja mora biti prihvaćena i s druge strane.

„Nema puno bitaka koje bismo kroz povijest mogli usporediti s ovom vukovarskom, posebno u moralnom smislu koji je tada ujedinio hrvatski narod i stvorio jedno zajedništvo i duh za koje smo znali i čvrsto vjerovali da će nas dovesti do konačne pobjede i tako željene slobode“, kazala je Balić te dodala kako je Grad heroj naziv koji i dalje najbolje opisuje što je Vukovar značio za Hrvatsku, ali i što on znači danas.

Ističući hrabrost vukovarskih branitelja, poručila je kako je upravo njihova žrtva, žrtva naših Vukovaraca, jedan od glavnih temelja koji su doveli do međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

Vukovarska bolnica nazvana imenom dr. Juraja Njavre, a ulica dr. Vesne Bosanac

Nakon što je nedavno Vlada donijela odluku o imenovanju Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar imenom vukovarskog ratnog kirurga i zapovjednika ratnog saniteta dr. Juraja Njavre, na zgradi bolnice otkrivena je spomen ploča s novim imenom te ustanove, a otkrili su je njegov sin Dario Njavro i ministar Tomo Medved.

Ovim je povodom otkrivena i ploča s novim imenom dosadašnje Bolničke ulice koja je odlukom Gradskog vijeća Vukovara preimenovana u Ulicu dr. Vesne Bosanac. Ploču su otkrili unuci dr. Bosanac, Vedrana i Hrvoje Bosanac.

Rano jutros ulicama Vukovara prošla budnica te su od Memorijalnog centra iz Domovinskog rata do Hrvatskog doma u mimohodu nošene ratne zastave hrvatskih postrojbi iz Domovinskog rata. U sklopu prigodnog programa održan je i taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike i opreme postrojbi OSRH i MUP-a.

Povodom 31. obljetnice Bitke za Vukovar položeni su vijenci i zapaljene svijeće na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, a program središnje svečanosti u Hrvatskom domu završio je nastupom Najboljih hrvatskih tamburaša i Policijske klape „Sveti Mihovil“.

Foto: MORH/J. Kopi

Pisane vijesti