Uručene nagrade za najbolje priče iz Domovinskog rata iz pera srednjoškolaca

Nagrade i pohvale učenicima srednjih škola i njihovim mentorima uručili su premijer Plenković i ministar Medved

Na prigodnoj svečanosti, održanoj 4. kolovoza 2022. u Veteranskom centru u Šibeniku, predstavljena je druga zbirka Priče iz Domovinskog rata iz pera srednjoškolaca te uručene nagrade i pohvale učenicima za najbolju kratku priču o Domovinskom ratu.

Nagrade i pohvale iz ovogodišnjeg javnog poziva učenicima i njihovim mentorima uručili su predsjednik Vlade Andrej Plenković i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, a uz nagrađene i pohvaljene učenike i mentore te njihove roditelje, svečanosti su nazočili ministri Davor Božinović, Davor Filipović, Vili Beroš, Mario Banožić, Goran Grlić-Radman, Radovan Fuchs, Nina Obuljen Koržinek, Marin Piletić, Marko Primorac, župan Blaženko Boban, gradonačelnik Željko Burić, državni tajnici, hrvatski generali i policajci, branitelji, predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja te članovi Povjerenstva za vrednovanje priča i uredništva Hrvatskog vojnika.

Predsjednik Vlade kazao je kako je posebna prigoda vidjeti knjigu u kojoj mladi danas, 27 godina od Vojno redarstvene operacije Oluja i praktički 31 godinu od početka rata, vide ključna povijesna zbivanja za hrvatski narod i državu.

Uvijek je u povijesnim zbivanjima jako važan narativ, on pojašnjava onima koji nisu imali neposredno iskustvo, osobito mladima, zbog čega su mnogi očevi, prijatelji ili članovi obitelji dali život. Upravo u ovim pričama punim osjećaja i emocija, isprepletenim iz različitih krajeva Hrvatske, osjeća se veliko jedinstvo i ljubav, rekao je Plenković.

Dodao je da je upravo tim javnim pozivom, fokusiranim na mlade, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved "uspio izvući ono što će ostati urezano u sjećanjima generacija koje pamte i one koje tek dolaze" te zahvalio srednjoškolcima na kreativnosti i vjeri koje su ostavili u tekstovima.

Budući da se svečanost održala u Veteranskom centru u Šibeniku, koji je nedavno otvoren, Plenković je kazao da taj centar, uz ostale, svjedoči o tome koliko Vlada skrbi o dignitetu Domovinskog rata, koji je temelj hrvatske države i svega što danas uživamo.

"Slijedi nam do kraja godine završetak veteranskih centara u Sinju, Petrinji i Daruvaru", najavio je i dodao kako je ponosan na taj projekt Ministarstva hrvatskih branitelja, s kojim se čuva sjećanje i promiču vrijednosti Domovinskog rata kroz pisanu riječ srednjoškolaca.

"Projekt smo pokrenuli kako bi potaknuli mlade da na ovakav način promišljaju domoljubne osjećaje i upoznaju nacionalnu povijest, poglavito noviju koju je obilježio Domovinski rat. Upravo je budućnost mladih braniteljima bila najveća motivacija i snaga. Veliki odaziv na natječaj pokazatelj je da su mladi itekako toga svjesni",  kazao je ministar.

Mladi su svojim pričama, nastavio je, pokazali da su na tome posebno zahvalni braniteljima i njihovoj žrtvi.

U ime Povjerenstva za vrednovanje priča pristiglih na natječaj, novinarka Anita Malenica čestitala je učenicima i mentorima, zaključivši kako su priče o Domovinskom ratu zapravo antiratne priče, te je citirala Vladu Gotovca: "Ne mogu pristati na to da je Domovinski rat samo krvava provincijska epizoda na rubu bogatog svijeta Zapada. Znam i vjerujem, između Vukovara, Knina i Dubrovnika, Bog je nešto zamislio. Hrvatsku".

U ime Povjerenstva obratila se književnica Ivana Adlešić Pervan, a ulomke iz zbirke čitao je akademski glumac i ravnatelj HNK Šibenik Jakov Bilić.

Najbolju priču ‘Najvjerniji prijatelj’ napisala je Maria Dubravac iz Zagreba, inspirirana je stvarnim događajem s kraja listopada 1991. u Vukovaru. Unuka, pripovjedačica ove priče dobiva željenog psa i u potrazi za imenom otkriva lijepo i tužno sjećanje svoga djeda i na psa Dambu koji mu je spasio život.

Drugonagrađena priča je ‘Obećanje’, potresni unutarnji monolog branitelja u posljednjim trenucima života, autorice Emanuele Zlopaše iz Vrgorca.

Dobitnici treće nagrade su Emanuela Koretić iz Zagreba za priču ‘Kratka sudbina’ u kojoj se miješa ukrajinska stvarnost sa sjećanjima Domovinskog rata, priča ‘Dodirna točka’ u kojoj se izmjenjuju dvije paralelne priče Ane Delost iz Varaždina, ‘Krv i gnoj’ koja donosi priču o ergeli Lipicanaca u ratnim strahotama Kristiana Matijevića iz Daruvara i ‘Krik djeteta koje nije moglo plakati’, pokušaj rekonstrukcije smrti trudne vojnikinje autorice Klare Jolić iz Zagreba.

Svečani program moderirao je voditelj Joško Lokas, a u sklopu programa nastupile su sopranistica Barbara Suhodolčan Vrbički i pijanistica Brigita Vilč.
 
FOTO: MORH/T. Brandt

Pisane vijesti