Javna tribina u Vukovaru: "Temeljna funkcija ove institucije bit će učiti djecu istini, povijesnoj istini o Domovinskom

U Vukovaru je 23. travnja u organizaciji Ministarstva branitelja održana posljednja u nizu javnih tribina povodom donošenja Prijedloga Uredbe o osnivanju Javne ustanove "Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar".

Temeljna funkcija ove institucije bit će učiti djecu istini, povijesnoj istini o Domovinskom ratu", tim je riječima pred 150 zainteresiranih Vukovaraca, hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji te predstavnika braniteljskih udruga ministar branitelja Predrag Matić otvorio današnju tribinu u Vukovaru.

Tribini u Vukovaru su ispred Ministarstva branitelja nazočili ministar branitelja, gospodin Predrag Matić, zamjenica ministra branitelja, gospođa Vesna Nađ te pomoćnik ministra branitelja, gospodin Bojan Glavašević, dok je u ime Grada Vukovara tribini prisustvao gradonačelnik Vukovara, gospodin Željko Sabo.

"Projekt Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar razvojni je projekt koji će svojim aktivnostima pokrenuti grad Vukovar, ali i cijelu Vukovarsko-srijemsku župniju", rekao je ovom prilikom gradonačelnik Željko Sabo.

Ministar Matić istaknuo je da Ministarstvo branitelja projektom Memorijalnog centra ima namjeru čuvati prošlost, odnosno sjećanje na Domovinski rat, razvijati sadašnjost i graditi budućnost.

Na tribini se moglo čuti i pitanje o zapošljavanju djece zatočenih, nestalih i poginulih hrvatskih branitelja, na što je ministar Matić odgovorio kako u novom Zakonu o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji postoji zakonska odredba o pravu prednosti pri zapošljavanju djece hrvatskih branitelja i uopće nema potrebe sumnjati da će se ona poštivati i u Memorijalnom centru.

Do sad održane javne tribine u Šibeniku i Vukovaru pokazale su velik interes i podršku hrvatske javnosti u osnivanju Memorijalnog centra. Prijedlogom Uredbe Ministarstvo namjerava dugoročno razriješiti upravljanje i održavanje objekata koji su izgrađeni na području grada Vukovara u spomen, na sjećanje i u slavu stradalima tijekom Domovinskog rata na području grada Vukovara. U tom smislu, kao osnovna djelatnost "Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar" predviđa se znanstveno istraživanje i edukacija djece o Domovinskom ratu i bitki za Vukovar.

Ministarstvo branitelja je u sklopu projekta Memorijalnog centra osmislilo, uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, i obavezni dvodnevni posjet učenika svih osmih razreda Vukovaru. Tijekom svog boravka u Vukovaru učenici osmih razreda učit će o vukovarskoj tragediji i Domovinskom ratu uopće te o značaju pojedinih akcija i operacija u obrani suvereniteta Republike Hrvatske. U sklopu dvodnevnog posjeta osmaši će biti smješteni u vukovarskoj vojarni, a posjetit će i najznačajnije vukovarske lokacije iz Domovinskog rata.

Na kraju dvodnevnog posjeta učenicima će biti održano i posljednje predavanje posvećeno miru, toleranciji i suživotu, simboličnog naziva "Škola mira". Kao zadnja etapa dvodnevnog programa predviđen je i posjet učenika ratištu najbližem mjestu njihova stanovanja. Prema predviđanjima Ministarstva branitelja i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Vukovar će godišnje posjetiti gotovo 50 000 osmaša, odnosno 300 učenika dnevno. No, osim edukativnog dijela, Ministarstvo je projekt zamislilo kao bitan korak u osnaživanju turizma i gospodarstva na području cijele Vukovarsko-srijemske županije.

Ministarstvo će ustanovu službeno predstaviti 3. svibnja na Dan Grada Vukovara.

KABINET MINISTRA

Pisane vijesti