U sjećanje na prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana

Možete mi evo, uzeti i slobodu, pa i život, ali ne i misao, ne i istinu, ne i moj prilog povijesti naroda kojemu pripadam - dr. Franjo Tuđman

Na današnji dan prisjećamo se stote godišnjice rođenja prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Najveći vizionar suvremene hrvatske povijesti, državnik i vrhovni zapovjednik, hrvatske branitelje odlučno je poveo na put prema slobodi i time ostvario vjekovni san hrvatskog naroda o neovisnoj hrvatskoj državi.

Hrvatska je vodila nametnuti nam, pravedni, obrambeni i oslobodilački rat, u kojem je podnijela goleme žrtve i pretrpjela ogromna razaranja, čije posljedice i danas osjećamo.

Predsjednik Tuđman na svaki način nastojao je izbjeći ratne sukobe, no bili smo prisiljeni najprije obraniti se, a potom i osloboditi okupirana područja.

Nakon niza uspješnih obrambenih i oslobodilačkih akcija i operacija u Domovinskom ratu, munjevitim Bljeskom i veličanstvenom Olujom, koja je bila kruna svih naših pobjeda, oslobodili smo najveći dio okupiranog teritorija.

Pokazali smo svu snagu hrvatskog branitelja, ali i veličinu pobjednika, što se posebno pokazalo u mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja. I sve to pod mudrim političkim vodstvom i vrhovnim zapovijedanjem dr. Franje Tuđmana, koji nas je doveo do povjede vjerom u hrvatski narod, ujedinjavanjem domovinske i iseljene Hrvatske.

Samo s takvim jedinstvom svih krajeva, svih staleža i domovinske i iseljene Hrvatske mogli smo uspostaviti samostalnu i demokratsku nezavisnu hrvatsku državu, mogli smo stvoriti oružanu silu koja je evo ovih dana oslobodila do kraja sve središnje hrvatske krajeve – snažno su odjeknule Tuđmanove riječi u Splitu, gdje je stigao Vlakom slobode 26. kolovoza 1995.

I u pobjedničkom govoru na splitskoj rivi, govoreći kako smo sve stvorili samo vlastitim snagama i jedino uz Božju pomoć, pozvao je na zajedništvo i jedinstvo hrvatskoga naroda, poručivši da treba odbaciti sve ono što nas je dijelilo, sve negativno, a prihvatiti iz svih sastavnica hrvatske povijesti i hrvatskog života sve ono što je pozitivno, što može pridonijeti nezavisnosti i slobodi domovine, sreći i blagostanju hrvatskih ljudi.

Mala smo zemlja, ali veliki narod. I zato treba još više upornosti, još više rada i još boljega vodstva. I nema te zadaće koju u interesu hrvatskog naroda, hrvatske slobode, hrvatske države nismo kadri izvršiti - poručio je Tuđman, zaključivši da je Hrvatska ne samo priznata nego i potrebna Europi i svijetu.

Odajući priznanje svima u stvaranju slobodne Hrvatske, posebno je zahvalio hrvatskim braniteljima, pripadnicima naših oružanih i redarstvenih snaga, pozivajući sve na trajno odavanje počasti žrtvama i kao svetu obvezu skrb o obiteljima svih onih čiji su sinovi, braća ili očevi dali svoje živote u temelje ove slobodne hrvatske države.

O njegovim djelima i nemjerljivom doprinosu Hrvatskoj piše povijest, a njegovo ime i zasluge baštinimo i pronosimo na generacije kojima je u nasljeđe ostavio neovisnu i slobodnu domovinu.

Ideali u koje je predsjednik Tuđman vjerovao i misao koju nam je prenio, vodilja su nam i danas kada gradimo hrvatsku budućnost na temeljima pobjede u Domovinskom ratu.

I zato nam treba ono zajedništvo koje nas je vodilo u Domovinskom ratu i pod kojim nas je okupio naš prvi predsjednik i vrhovni zapovjednik, čijih se riječi i danas prisjećamo:

Svi mi zajedno moramo biti prožeti sviješću da od svoje Hrvatske ne možemo očekivati više negoli što sami pridonesemo njezinu boljitku, da bi plodove svoga rada mogli uživati i mi sami, i naša djeca, i djeca naše djece.

Jubilarna godišnjica rođenja prvog hrvatskog predsjednika obilježava se brojnim događanjima diljem Republike Hrvatske upriličenim u spomen na dr. Franju Tuđmana. 

Pisane vijesti