Identificirane žrtve ekshumirane iz masovne grobnice u Boboti

„Želim vjerovati da nam ovaj današnji dan može biti ohrabrenje kako predanim radom i međuresornom suradnjom možemo rasvijetliti i druge sudbine naših nestalih, unatoč šutnji onih koji bi mogli i trebali govoriti“, rekao je ministar Medved te je i ovom prilikom pozvao sve koji imaju bilo kakva saznanja da ih s punim povjerenjem podijele s nadležnim institucijama

Na završnoj identifikaciji provedenoj 4. ožujka 2022. na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Osijeku potvrđen je identitet 11 osoba čiji su posmrtni ostaci ekshumirani iz masovne grobnice pronađene na divljem deponiju kod Bobote u blizini Vukovara.

Prethodno je preliminarno identificirano 12 osoba metodom DNA analize, a na završnu identifikaciju odazvalo se 11 obitelji i svi su prihvatili nalaz identifikacije.

Svih 12 osoba su civili nestali u srpnju 1991. godine u mjestu Tenja pokraj Osijeka, od kojih je njih 11 u Evidenciji osoba nestalih u Domovinskom ratu, a jedna osoba u Evidenciji smrtno stradalih osoba za koje nije poznato mjesto ukopa. Među identificiranima je pet žena, najmlađa žrtva imala je nepunih 19, a najstarija 70 godina. Među pronađenim osobama je jedan bračni par i dva brata.

Uz članove obitelji žrtava iz Domovinskog rata na završnoj identifikaciji bio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved sa suradnicima.

„Zahvaljujući sustavnom i odgovornom pristupu Ministarstva hrvatskih branitelja te kvalitetnoj međuresornoj suradnji s nadležnim institucijama, imamo rezultate koji su pokazatelj našeg predanog i ustrajnog rada. Traženje osoba nestalih u Domovinskom ratu prioritet je Ministarstva hrvatskih branitelja od prvog dana moga mandata, a u tome imamo punu potporu Vlade na čelu s premijerom Plenkovićem, kao i članova obitelji, što nam je iznimno važno“, kazao je ministar Medved te pojasnio kako je došlo do pronalaska masovne grobnice Bobotsko mrcinište.

Nakon sustavne analize, zajedno s drugim nadležnim tijelima i službama  uključenim u ovaj proces, određeno je područje od 15 tisuća četvornih metara koje je detaljno pregledano probnim iskapanjima provedenim tijekom 46 radnih dana. Lokacija je bila vrlo zahtjevna jer se radi o tzv. divljem i zaraslom deponiju otpada te je bilo potrebno odrediti mikrolokaciju.

Iz pronađene masovne grobnice ekhumirani posmrtni ostaci najprije su obrađeni u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici Vukovar, a potom prevezeni na daljnu obradu u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu, gdje je metodom analize DNA preliminarno utvrđen identitet 12 osoba na čiju su završnu identifikaciju pozvani članovi obitelji.

„Drage obitelji, još jednom vam hvala na suradnji, na vašem strpljenju i razumijevanju. Nadam se da ćete nakon današnjeg dana napokon pronaći svoj mir koji zaslužuju sve obitelji i svi naši nestali. I zato nećemo posustati s našim naporima u traganju za osobama nestalim u Domovinskom ratu – to je naš prioritet i naša dužnost“, poručio je ministar Medved obiteljima te je posebno naglasio suradnju s udrugama koje okupljaju obitelji osoba nestalih u Domovinskom ratu.

U partnerstvu i suradnji s udrugama donijeli smo i Zakon osobama nestalim u Domovinskom ratu te prvi put normativno definirali taj iznimno osjetljiv i zahtjevan proces, u kojem sudjeluju i drugi nadležni resori – MORH i HV, MUP, SOA i DORH, a Ministarstvo hrvatskih branitelja je koordinator svih tih procesa, pojasnio je ministar.

Podsjetio je da su u proteklih pet i pol godina provedena terenska istraživanja na 279 lokacija i pretražena površina od 848.580 četvornih metara, a pronalazak dvije masovne grobnice istaknuo je kao značajan uspjeh s obzirom na protok vremena i činjenicu da su pojedini tereni i ranije bezuspješno pretraživani.

„No, nismo i ne možemo biti zadovoljni cijelim procesom i još uvijek ogromnim brojem osoba čija je sudbina nepoznata“, kazao je te dodao da ključni problem ostaje nedostatak točnih informacija o prikrivenim masovnim i pojedinačnim grobnicama, odnosno izostanak suradnje Republike Srbije u rješavanju otvorenih pitanja.

„Želim vjerovati da nam ovaj današnji dan može biti ohrabrenje kako predanim radom i međuresornom suradnjom možemo rasvijetliti i druge sudbine naših nestalih, unatoč šutnji onih koji bi mogli i trebali govoriti“, rekao je ministar Medved je te i ovom prilikom pozvao sve koji imaju bilo kakva saznanja da ih s punim povjerenjem podijele s nadležnim institucijama.

Ravnatelj Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar dr. sc. Anto Blažanović pojasnio je kako je provedena obrada posmrtnih ostataka nakon ekshumacije, a o postupku identifikacije metodom DNA analize govorio je predstojnik Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu prof. dr. sc. Milovan Kubat.

U ime Zajednice udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata Hrvatske obratila se Slavica Marinović, a uz članove obitelji bila je i predsjednica Saveza obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir.

Identifikaciiji su nazočili i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, voditelj Odjela za sudsku medicinu Kliničkog zavoda za patologiju i sudsku medicinu KBC Osijek dr. sc. Boris Dumenčić, dekan Medicinskog fakulteta u Osijeku prof. dr. sc. Ivica Mihaljević, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Ivana Stanić te predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja na čelu s ravnateljicom Uprave za zatočene i nestale Ivonom Paltrinieri.
 
Nakon identifikacije žrtava ekshumiranih na Bobotskom mrciništu, Republika Hrvatska putem Ministarstva hrvatskih branitelja traga za još 1840 osoba iz Domovinskog rata.

FOTO: HINA i MHB

Pisane vijesti