Obilježena 22. obljetnica osnivanja 3. gardijske brigade "Kune"

U Osijeku je u ponedjeljak, 29. travnja, otkrivanjem spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i svečanom akademijom obilježena 22. obljetnica 3. gardijske brigade "Kune".

Uz ministra branitelja Predraga Matića, svečanosti su nazočili i predsjednik Udruge ratnih veterana 3. GBR Marko Leko, gradonačelnik Grada Osijeka Krešimir Bubalo, župan Osječko-baranjske županije Vladimir Šišljagić te saborski zastupnik Miroslav Tuđman.

Spomen obilježje poginulim i umrlim pripadnicima 3. gardijske brigade "Kune", na sveučilišnom kampusu u Osijeku, otkrila su djeca poginulih hrvatskih branitelja.

Ministar branitelja tom je prigodom naglasio kako su upravo pripadnici 3. gardijske brigade sudjelovali u svim značajnim akcijama i operacijama Domovinskog rata na području cijele Hrvatske.

Na svečanoj akademiji u Osijeku ministar branitelja u ime predsjednika Republike Hrvatske, gospodina Ive Josipovića, pročitao je i imena četvorice pripadnika 3. gardijske brigade koji će za svoj doprinos u Domovinskom ratu uskoro biti odlikovani. Udruga ratnih veterana 3. gardijske brigade u sklopu iste svečanosti predstavila je i monografiju posvećenu pripadnicima te legendarne brigade hrvatske vojske.

Hrvatska 3. gardijska brigada "Kune" ustrojena je 29. travnja 1991. godine u Vinkovcima i jedna je od četiri najelitnije hrvatske brigade. Na početku svojeg vojnog djelovanja, tijekom 1991. godine, 3. gardijska brigada, zajedno sa snagama MUP-a, nastojala je uspostaviti red i zakonitost na području Slavonije i Baranje. Na području grada Osijeka "Kune" su bile uključene u mnoge akcije s ciljem obrane suvereniteta Republike Hrvatske. Tijekom 1991. godine jedna bojna 3. gardijske brigade neprekidno je sudjelovala i u obrani grada Vukovara, sve do njegovog zauzimanja od strane JNA.

U siječnju 1993. godine, u najkritičnijem trenutku tijekom operacije "Maslenica", nakon protuudara neprijatelja, po zapovijedi nadređenog zapovjedništva u bojna djelovanja na području zadarskog zaleđa uključena je taktička skupina 3. gardijske brigade snage jedne ojačane bojne. Tijekom 1995. godine 3. gardijska brigada sudjelovala je u operacijama oslobađanja okupiranog dijela Republike Hrvatske te je u vojno-redarstvenoj akciji "Bljesak".

Za vrijeme vojno-redarstvene akcije "Oluja" 3. gardijska brigada bila je raspoređena u obrani grada Osijeka radi sprječavanja mogućeg prodora iz pravca istoka, pri čemu je ujedno bila spremna za ulazak na okupirana područja istočne Slavonije.

Vojni zapovjednici 3. gardijske brigade tijekom Domovinskog rata bili su: Ivo Petrinović, Stjepan Vukovac, Ivan Basarac, Josip Zvirotić i Mladen Kruljac. Tijekom ratnih djelovanja u Domovinskom ratu, poginulo je 367 pripadnika brigade, 17 pripadnika vode se kao nestali, a preko 1088 ih je ranjeno i ozlijeđeno.

Pisane vijesti