Otkriveno spomen - obilježje "Bijeli križ" u počast poginulim hrvatskim braniteljima

U počast na 18 hrvatskih branitelja poginulih tijekom 1991. godine na južnom dijelu obrane Osijeka, na prostoru pustare Seleš otkriveno je spomen-obilježje "Bijeli križ".

U počast 18 hrvatskih branitelja poginulih tijekom 1991. godine na južnom dijelu obrane Osijeka, 22. studenoga 2021. godine otkriveno je Spomen obilježje „Bijeli križ“ na prostoru pustare Seleš, na cesti između Antunovca i Tenje. Na taj način obilježeno je 30 godina od dana bitke za Seleš u kojoj je poginulo 14, a ranjeno 35 hrvatskih branitelja. Spomen obilježje izgrađeno je na inicijativu Udruge hrvatskih branitelja Antunovac-Ivanovac na čelu s ratnim zapovjednikom Stjepanom Šerićem, a otvorile su ga Dora Begović, kći poginulog Danijela Dorića i Marija Dujić, kći poginulog Josipa Milasa, a posvetio ga je vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan.

Otkrivanju spomen-obilježja u počast poginulim hrvatskim braniteljima u ime predsjednika Vlade nazočio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Uz obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, vijence su položili i zapalili svijeće, osobni izaslanik predsjednika RH brigadni general Željko Ljubas, zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu Hrvatske kopnene vojske, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, ujedno i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, izaslanik ministra obrane brigadir Dražen Batrnek, zamjenik zapovjednika ZOD-a HKoV-a, načelnik Policijske uprave osječko-baranjske Ladislav Bece, načelnik Općine Antunovac Davor Tubanjski, predstavnici općina Čepin, Ernestinovo, Vladislavci i Vuka te braniteljskih udruga. 

"Iskazaujem zahvalu i počast svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu, rekao ej ministar, te je dodao da iako je prošlo 30 godina, emocije su uvijek prisutne, a osobito treba imati na umu s kojom boli žive njihove obitelji sve ove godine.

Ministar Medved istaknuo je da se "ulažu veliki napori kako bi se pronašle preostale 1853 nestale osobe". Podsjetio je kako je u protekle četiri i pol godine pronađeno gotovo 200 nestalih.

Svakodnevno se "provode probna iskapanja, zaprimaju nova saznanja i obrađuju informacije", ali, nažalost, izostaje dostava zapisnika i informacija iz Srbije o sudbini nestalih, rekao je.

"Mi znamo tko je, gdje, kada i što činio, ali ne znamo gdje su posmrtni ostatci i u tom traženju se nećemo nikada umoriti niti prestati", istaknuo je ministar Medved.

"Važno je da je Hrvatska vrlo jasno postavila svoj uvjet Srbiji i od toga ne odstupamo ni jednog milimetra. Dakle - inzistiramo da Srbija preda zapisnike i konkretne podatke gdje su posmrtni ostatci nestalih osoba", poručio je ministar Medved.

Na kraju je ministar Medved uputio zahvalu županu Ivanu Anušiću, Općini Antunovac te Stjepanu Šeriću i Udruzi hrvatskih branitelja Antunovac-Ivanovac na ukupnom radu i angažiranju, a osobito na prenošenju istine o Domovinskom ratu na mlade koji su - kako je rekao - bili i jesu naše nadahnuće i snaga.

Nakon otvaranja Spomen obilježja kod Seleša, u spomen kapelici Sv. Antuna u Antunovcu otvarena je izložba „Sjećanja“ na kojoj su izloženi radovi učenika Osnovne škole Antunovac.











 

Pisane vijesti