U Gospiću obilježene obljetnice 9. gardijske brigade Vukovi i Motorizirane bojne Vukovi

"Ova je brigada bila ustrojena u vrijeme najžešće velikosrpske agresije na Hrvatsku i od tada su Vukovi odradili najviše što su mogli, sudjelovali su u svim operacijama i bitkama i donijeli slobodu hrvatskom narodu, obranili svoju Liku," rekao je Medved

U Gospiću je 4. studenoga 2021. obilježena 29. obljetnica osnutka 9. gardijske brigade Vukovi i 14. obljetnica Motorizirane bojne Vukovi Gardijske mehanizirane brigade.

Svečanost je započela misnim slavljem u katedrali Blažene Djevice Marije u Gospiću, a središnja svečanost održana je u vojarni 9. gardijske brigade Vukovi kod spomen-obilježja poginulim, nestalim i umrlim pripadnicima brigade, gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Počast poginulim Vukovima u ime predsjednika Vlade odao je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Svečanosti su, uz obitelji poginulih i nestalih pripadnika 9. gardijske brigade te ratne zapovjednike i pripadnike Vukova, nazočili predsjednik Republike Zoran Milanović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, župan ličko-senjski Ernest Petry, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, izaslanik ministra obrane, ravnatelj Uprave za ljudske potencijale Ivan Jušić i izaslanica gradonačelnika Grada Gospića, predsjednica Gradskog vijeća Ana-Marija Zdunić.

Tom prigodom 18 mladih pripadnika današnjeg ustroja HV-a dobilo je crne beretke, kao simboličan znak da su uspješno završili specijalističku i integracijsku obuku te ušli u sastav Bojne Vukovi.

U ceremonij dodjele beretki sudjelovali su predsjednik Milanović i ministar Medved, zamjenik načelnika GS OSRH general-pukovnik Siniša Jurković i zapovjednik HKoV-a general-pukovnik Boris Šerić te zapovjednik Motorizirane bojne Vukovi bojnik Antonio Tokić i dopredsjednik Udruge ratnih veterana 9. gbr Vukovi Milan Franić.

„Naša je dužnost promicati istinu o Domovinskom ratu, jer mi koji smo stvarali povijest možemo biti autentični svjedoci tog najvažnijeg razdoblja u stvaranju domovine,“ rekao je ministar Medved, naglasivši kako smo svjesni da nam sloboda nije darovana već izborena žrtvom hrvatskih branitelja i hrvatskog naroda te poručivši da predano radimo kako bismo izgradili odgovarajući odnos društva prema našim braniteljima.

"Ova je brigada bila ustrojena u vrijeme najžešće velikosrpske agresije na Hrvatsku i od tada su Vukovi odradili najviše što su mogli, sudjelovali su u svim operacijama i bitkama i donijeli slobodu hrvatskom narodu, obranili svoju Liku," rekao je Medved.

Napomenuo je da je 9. gardijska brigada HV-a bila od presudnog značaja za obranu Gospića, okosnica obrane na širem prostoru ličke bojišnice te u akcijama Maslenica, Medački džep i Ljeto 95, kao i u pobjedničkoj operaciji Oluja.

„S posebnom radošću pozdravljam mlade Vukove, koji i danas pronose slavu naše ratne generacije te časno i odgovorno slijede put hrabrih i odvažnih Vukova,“, rekao je ministar Medved te je zaželio da im crna beretka i ratna oznaka Vukova budu podsjetnik na slavnu prošlost i poticaj za profesionalni razvoj.

„Zbog vas i svih onih koji se odluče na časno služenje domovini, naša Vlada će i nadalje snažno nastaviti s potporom i modernizacijom Hrvatske vojske, istovremeno čuvajući od zaborava istinu o ulogama naših postrojbi i njihovih veličanstvenih  pobjeda u Domovinskom ratu,“ poručio je mladim Vukovima te pozvao sve da uvijek njeguju spomen na poginule hrvatske branitelje.

FOTO: HINA

Pisane vijesti