Ministar Medved i 100%-tni HRVI posjetili Veteranski centar Šibenik

„Ovo je centar za budućnost. Vodilo se računa o onome što će nam biti potrebno sutra, kao i o potrebama najtežih hrvatskih ratnih vojnih invalida,“ kazao je predsjednik Udruge 100%-tnih HRVI Đuro Glogoški, zaključivši kako ovakvi centri puno znače ne samo HRVI, nego i svim hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata

Predstavnici Udruge 100%-tnih hrvatskih ratnih vojnih invalida I. skupine predvođeni predsjednikom Đurom Glogoškim posjetili su 17. listopada 2021. Veteranski centar u Šibenik, a s njima je bio potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved sa suradnicima.
 
Zajedno su obišli prostorije Veteranskog centra, čija je izgradnja dovršena čak šest mjeseci prije ugovorenih rokova, a u tijeku je opremanje i uređenje centra, kao i administrativni dio koji se odnosi na donošenje Uredbe o unutarnjem ustrojstvu te se početak rada s korisnicima očekuje u prvom kvartalu iduće godine.
 
Ministar Medved istaknuo je kako su zajedničkim obilaskom šibenskog veteranskog centra željeli provjeriti jesu li svi uvjeti prilagođeni najtežim vojnim invalidima te je izrazio zadovoljstvo što je objekt u potpunosti prilagođen osobama s najvišim stupnjem invaliditeta, uz potrebne minimalne korekcije, zaključivši kako će istodobno u centru moći boraviti 30-40 osoba u invalidskim kolicima.Najavio je da će Ministarstvo hrvatskih branitelja u suradnji i partnerstvu s udrugama u tom prostoru organizirati simpozije i skupštine i sva radna tijela koje udruge imaju, a osim u Šibeniku, veteranski centri grade se i u Daruvaru, Petrinji i Sinju.
 
I predsjednik Udruge 100%-tnih HRVI I. skupine Đuro Glogoški izrazio je zadovoljstvo viđenim. „Iznenađeni smo ovim što smo imali priliku vidjeti, ovo je centar za budućnost. Vodilo se računa o onome što će nam biti potrebno sutra, a ne danas. Zahvaljujemo Ministarstvu hrvatskih branitelja što smo bili upućeni u projekt i njegovu realizaciju te što se vodilo računa o potrebama najtežih hrvatskih ratnih vojnih invalida, kako o onih invalidskim kolicima tako i slijepih i drugih invalida,“ kazao je Glogoški, zaključivši kako ovakvi centri puno znače ne samo najtežim invalidima, nego i svim hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata.
 
Veteranski centar u Šibeniku imat će smještajni kapacitet od 142 ležaja te moći primiti oko 2700 korisnika godišnje, a ukupni kapaciteti sva četiri veteranska centra u Hrvatskoj iznose 620 ležajeva i oko 12 tisuća korisnika godišnje. Uz hrvatske branitelje i ratne vojne invalide i članovi njihovih obitelji te obitelji smrtno stradalog i nestalog hrvatskog branitelja, kao i civilne žrtve Domovinskog rata, usluge centara moći će koristiti i osobe stradali u mirovnim misijama te stradali pirotehničari i članovi njihovih obitelji.
 
 
 

Pisane vijesti