Hrvatski sabor uvjerljivom većinom glasova izglasao Zakon o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata

Unatoč ogromnom pritisku s određenih političkih spektara, Hrvatski sabor je na 7. sjednici održanoj 15. srpnja 2021. usvojio Zakon o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata u drugom čitanju sa 107 glasova „za“, 5 „suzdržanih“ i 16, „protiv“.

Izglasavanjem ovog Zakona ispravljena je dugogodišnja nepravda i neadekvatan pristup prema civilnim stradalnicima. Napokon, 25 godina nakon završetka Domovinskog rata, imamo odgovarajući pravni okvir - na jednom mjestu regulirana prava civilnih stradalnika iz Domovinskog rata, čime im je pružena dugoočekivana pravna sigurnost.

Stupanjem na snagu ovog zakonskog rješenja omogućeno je ostvarivanje statusa i prava i onim civilnim stradalnicima Domovinskog rata koji ih dosada nisu mogli ostvariti.

Zakonom su propisani uvjeti i procedura za ostvarivanje statusa i prava kako bi se osiguralo da prava iz zakona ostvaruju samo nevine žrtve Domovinskog rata.

Da bi se utvrdilo tko može, a tko ne može ostvarivati statuse i prava iz ovog Zakona, koristit će se svi raspoloživi resursi i podaci institucija RH, a sukladno Zakonu o općem postupku svi podaci o kojima se vodi službena evidencija pribavljat će se po službenoj dužnosti, dok je na podnositelju zahtjeva obveza dokazivanja navoda na kojima temelji svoj zahtjev.

Otvorit će se rok za priznavanje statusa civilnog invalida iz Domovinskog rata po osnovi bolesti, ublažiti uvjeti za ostvarivanje prava na obiteljsku invalidninu, poboljšati socio-ekonomski položaj korisnika uvođenjem novih prava.

Također, omogućit će se članovima obitelji nestalih civila u Domovinskom ratu koji još  nisu proglašeni umrlim ostvarivanje prava po ovom zakonu.

Ističemo kako je u Zakonu izričito propisano da prava ne mogu ostvariti pripadnici, pomagači ili suradnici neprijateljskih vojnih i paravojnih postrojbi koji su sudjelovali u oružanoj agresiji na Republiku Hrvatsku.

Stoga odlučno odbacujemo sve neutemeljene tvrdnje i neargumentirane optužbe kako će temeljem ovoga Zakona prava pa i mirovine moći ostvariti agresori i abolirani pripadnici neprijateljskih snaga, kao i nagađanja o mogućem broju civilnih stradalnika i korisnika prava iz ovog Zakona.

Uspostavit će se Evidencija civilnih stradalnika koju će voditi Ministarstvo hrvatskih branitelja. Procjenjuje se da bi u punoj primjeni Zakona moglo biti do 2500 novih korisnika statusnih prava, a sredstva za primjenu Zakona osigurana su u Državnom proračunu RH.

Iako je zakon vrlo jasan i detaljan, kod pojedinih političara nedostajalo je volje za njegovo razumijevanje i ispravno tumačenje pa su neki vidjeli odredbe koje u zakonu niti ne postoje, dok su drugi manipulativno tumačili inače nedvosmislene odredbe.

Tumačenjem Zakona na zlonamjeran način prvenstveno se uznemiruju hrvatski civilni stradalnici Domovinskog rata, stigmatizira ih se, a time se stvara nepovoljno ozračje i podjele u našem društvu.

I dok smo trpjeli udare i napade s različitih političkih spektara, laži i uvrede, bili smo ustrajni  i odlučni u namjeri da donesemo ovaj Zakon a što smo naglašavali i tijekom procesa izrade ovog Zakona. U tome su nas ponajprije motivirale nevine civilne žrtve i stradalnici, koji su ponovno zajedno s nama bili izloženi nesmiljenim napadima i prisiljeni proživljavati ratne traume i u miru.

Zahvaljujemo Zajednici udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata na partnerstvu i suradnji, a stradalničkim udrugama Domovinskog rata i udrugama hrvatskih branitelja što su prepoznali važnost ovoga Zakona i podržali ga.

Zahvaljujemo i saborskim zastupnicima koji su podržali ovaj Zakon, jer su prepoznali da je to glas za hrvatske civilne stradalnike i žrtve, glas za one koji nisu napustili svoje domove i svoju domovinu onda kada je to bilo najpotrebnije, glas za one koji su hrvatskim braniteljima bili najveća motivacija u obrani i oslobađanju naše domovine.

Jako dobro znamo tko je bio žrtva, a tko agresor u Domovinskom ratu u kojem smo pobijedili te ćemo uvijek isticati i promicati vrijednosti i karakter obrambenog i osloboditeljskog rata, na ponos hrvatskih branitelja i civilnih žrtava.

U Ministarstvu hrvatskih branitelja smo imali političke hrabrosti i mudrosti pokrenuti izradu Zakona i unatoč svim udarima ustrajati u njegovom donošenju, te vjerujemo kako ovaj Zakon šalje poruku svima onima koji možda do danas nisu razumjeli žrtvu i patnju civilnih stradalnika Domovinskog rata. 

I nakon izglasavanja ovoga Zakona nastavljamo ustrajno raditi na brizi i rješavanju problema hrvatskih branitelja i svih stradalnika Domovinskog rata, a posebno na promicanju istine o Domovinskom ratu.

Pisane vijesti