U Osijeku identificirani posmrtni ostaci pet osoba s područja Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije

U organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja, 21. svibnja 2021. na Kliničkom zavodu za patologiju i sudsku medicinu Kliničkog bolničkog centra Osijek provedena je završna identifikacija posmrtnih ostataka pet osoba stradalih tijekom Domovinskoga rata na području Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije.
 
Uz članove obitelji žrtava, identifikaciji su nazočili predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, državni tajnici u Ministarstvu hrvatskih branitelja Darko Nekić i Špiro Janović, ravnateljica Uprave za zatočene i nestale Ivona Paltrinieri te predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir.

Preliminarni identitet pet osoba, čiji su posmrtni ostaci pronađeni u pojedinačnim grobnicama ekshumiranim tijekom 2019., 2020. i 2021. godine, utvrđen je metodom analize DNA, a svih pet obitelji koje su se odazvale identifikaciji prihvatile su nalaze.

Među identificiranim osobama je i hrvatski branitelj Tomislav Balić, pripadnika 204. brigade HV-a koji je smrtno stradao 18. studenoga 1991. u pokušaju proboja iz opkoljenog Vukovara. Također, identificirane su tri civilne žrtve te jedan ročni vojnik bivše JNA koji je poginuo u napadu na Vukovar.

Izražavajući sućut obitelji Balić i obiteljima identificiranih osoba, predsjednik Vlade Andrej Plenković je rekao: „Ovo je bolna tema za Hrvatsku, međutim predanost koju Ministarstvo hrvatskih branitelja i udruge koje se bave pitanjem nestalih te njihove obitelji kontinuirano pridaju ovoj temi, kao i privrženost hrvatske Vlade da zaista utvrdimo precizno podatke o svima kako bi njihove obitelji napokon saznale istinu o svojim najmilijima te dostojno sahranile njihove posmrtne ostatke, to je naša trajna zadaća.“

Zahvalio je potpredsjedniku Vlade i ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu, gospođi Alvir i svim čelnicima udruga na suradnji, kao i svima koji su sudjelovali u ovoj i drugim identifikacijama, zaključivši: „Obiteljima koje još uvijek traže svoje najmilije mogu samo poručiti da ćemo i nadalje nastaviti predano raditi na tome dok ne dođemo do podataka o sudbini svih nestalih.“

I ministar Medved istaknuo je punu predanost Vlade RH i Ministarstva hrvatskih branitelja u rješavanju sudbine svih osoba nestalih tijekom Domovinskoga rata, među kojima su i mnogi hrvatskih branitelja koji su svoje živote ugradili u temelje hrvatske državnosti.

Utvrđivanje njihove sudbine i kazneni progon odgovornih za počinjena zlodjela te trajno promicanje vrijednosti Domovinskoga rata kao temelja stvaranja i opstojnosti suverene Hrvatske obveza je svih mjerodavnih tijela RH, poručio je.

Osvrnuo se na postignuća i napore učinjene u proteklih pet godina te posebno istaknuo donošenje Zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu, zaključivši kako su postignuća u velikoj mjeri rezultat primjene tog zakona koji je jasno propisao i precizirao nadležnosti svih tijela u RH, dostavu i obradu podataka te u konačnici i sam čin identifikacije, napominjući kako smo samo u ovoj godini riješili sudbine 11 identificiranih osoba.

Također, istaknuo je uređenje i opremanje DNA laboratorija na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu najsuvremenijom opremom, za što je Vlada RH izdvojila 5 milijuna kuna, a sve u cilju učinkovitije i brže identifikacije, te poručio svim obiteljima koje još uvijek straže svoje najmilije da je ova Vlada u potpunosti usmjerena na pronalazak i rješavanje sudbine svih osoba nestalih u Domovinskom ratu. „To je prioritet svih prioriteta i na tome radimo svakodnevno,“ poručio je ministar Medved, pohvalivši Upravu za zatočene i nestale koja intenzivno radi na unaprjeđenju i usavršavanju tog procesa.

Zahvalio je predsjedniku Vlade na dolasku i potpori u zajedničkim naporima kako bi se saznala istina o sudbinama svih nestalih osoba, kao i Kliničkom zavodu za patologiju i sudsku medicinu te Savezu udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja na partnerstvu i suradnji.

Ukazao je i na nedostatak suradnje sa Srbijom, unatoč desecima konkretnih zahtjeva za protokolima koji ukazuju na postupanje JNA i Teritorijalne obrane.

I ovom prilikom ministar Medved apelirao je na sve koji mogu pomoći u pronalasku nestalih osoba da svoja saznanja podijele s Ministarstvom hrvatskih branitelja ili drugim nadležnim tijelima Republike Hrvatske kako bi pridonijeli u rješavanju ovog prioritetnog humanitarnog pitanja kao izravne posljedica velikosrpske agresije na Hrvatsku.

Predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir istaknula je dobru suradnju s Ministarstvom hrvatskih branitelja. „Šaljem poruku nade obiteljima da, unatoč proteku vremena i svim okolnostima, hrvatska Vlada i Ministarstvo hrvatskih branitelja te Uprava za zatočene i nestale rade danonoćno kako bi se napokon saznala istina o svim našim nestalima“, istaknula je, izrazivši nadu da će i Srbija napokon dati informacije koje se traže jer je to ključ rješenja mnogih sudbina nestalih osoba.

Nakon današnje identifikacije, Republika Hrvatska putem Ministarstva hrvatskih branitelja traga za 1.864 osobe, od kojih su 1463 nestale osobe i 401 smrtno stradala osoba tijekom Domovinskoga rata, pri čemu najveći udio čine 604 osobe s područja hrvatskoga Podunavlja.

FOTO: HINA
 


Pisane vijesti