Obilježena 30. obljetnica 4. gardijske brigade Pauci

Povodom 30. obljetnice ustrojavanja 4. gardijske brigade Pauci, u Splitu je 28. travnja 2021. održana svečana akademija kojoj je nazočio potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ujedno izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i Vlade.

U Hrvatskom narodnom kazalištu bili su predstavnici Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova te Hrvatske vojske i policije, Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita, kao i udruga iz Domovinskog rata.

Ministar Medved čestitao je u ime predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića te svoje osobno jubilarnu obljetnicu ove ponosne i slavne brigade pobjedničke Hrvatske vojske.

„Tri desetljeća Pauka svijetli je niz najvećih pobjeda, časti i ponosa, vrijeme ispisivanja najvažnijih stranica domovinske povijesti u kojima će zauvijek ostati upisani zlatnim slovima svi vi koji ste bili dio slavne, legendarne 4.brigade. Put momaka i djevojaka s crvenim beretkama put je viteštva i časti hrvatskog vojnika, na ponos hrvatskog naroda i svih budućih naraštaja,“ istaknuo je ministar Medved.

Posebno se prisjetio 196 poginulih i četvorice nestalih Pauka kojima je zahvalio na žrtvi, kao i njihovim obiteljima.

„Sada nam predstoji i nadalje se boriti za bolju i prosperitetniju budućnost, a u tome trebamo biti zajedno baš kao što smo bili i u Domovinskom ratu. I danas snagom našeg zajedništva uložimo napore i pobijedimo sve izazove s kojima se suočavamo i koji nam zasigurno i predstoje. U tom pogledu činimo sve kako bi Hrvatska postala onakva kakvu smo je svi zajedno sanjali i za kakvu smo se borili,“ poručio je Medved.

Istaknuo je aktivnosti usmjerene prema čuvanju pozitivnih vrijednosti iz Domovinskog rata i izgradnje odnosa društva prema hrvatskim braniteljima, kao i partnerstvo s Udrugom veterana 4. gbr.
Osvrnuo se i na jedinstveni Zakon o hrvatskim braniteljima kojim se intenziviralo stambeno zbrinjavanje, a zdravlje hrvatskih branitelja postavilo kao prioritet, te zaključio kako je u četiri godine primjene Zakona postignut velik napredak u skrbi za braniteljsko-stradalničku populaciju.

„Važno je naglasiti i činjenicu da po prvi put koristimo europska sredstva za provedbu projekata pa tako digitaliziramo gradivo iz Domovinskog rata kako bismo sačuvali svoju povijest, ali i ubrzali i olakšali sve postupke koji se provode u nadležnim institucijama. Osigurali smo 328 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj za izgradnju i opremanje četiri veteranska centra u Hrvatskoj koji će biti jedinstvena mjesta podrške i poboljšanja kvalitete življenja za hrvatske branitelje i njihove obitelji,“ rekao je ministar, poručivši kako su mu u svakodnevnom radu inspiracija hrvatski branitelji.

Svoje obraćanje završio je porukom Paucima: „Dragi prijatelji, vi ste najbolje jamstvo da je Hrvatska bila i jest sigurna zemlja, a i najbolji primjer kako se voli, brani i čuva domovina. Neka vam je sretna 30. obljetnica legendarne Četvrte brigade – udarne snage naše Hrvatske vojske!“

Prigodnim obraćanjima čestitke povodom jubilarne obljetnice 4. gardijske brigade uputili su ratni zapovjednici Pauka, umirovljeni generali Damir Krstičević i Mirko Šundov, te predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade Hrvoje Pupić-Vurilj.

U sklopu svečane akademije održan je i prigodan glazbeni program u kojem su između ostalih sudjelovale Klapa HRM-a Sveti Juraj i Klapa policije Sveti Mihovil.
 

Pisane vijesti