Za stručno osposobljavanje i zapošljavanje branitelja 80 milijuna kuna

U iduće tri godine za stručno osposobljavanje i zapošljavanje hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji bit će osigurano 80 milijuna kuna - iz proračuna 31 milijun te 49 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda.
Predviđeno je to Programom stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji za razdoblje od 2021. do 2023., koji je Vlada usvojila na sjednici održanoj 25. veljače 2021., a predstavio ga je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.
Cilj je Programa poboljšati pristup tržištu rada te povećati konkurentnost i stvarati uvjete za što uspješnije socijalno uključivanje nezaposlenih hrvatskih branitelja i nezaposlene djece smrtno stradalih ili nestalih hrvatskih branitelja, djece dragovoljaca i djece HRVI-a iz Domovinskog rata.
Program sadrži mjere namijenjene obrazovanju, samozapošljavanju i zapošljavanju kod poslodavaca osoba iz ciljne skupne, mjere namijenjene radu zadruga i proširenju djelatnosti te održavanju poslovanja.
Sadrži i dva projekta Ministarstva hrvatskih branitelja koji će biti financirani sredstvima EU fondova, a odnose se na potpore za samozapošljavanje te dodjelu potpora za društveno poduzetništvo.

Posebno vrijedni projekti za razvoj zelenih i digitalnih tehnologija

Posebno će se vrednovati projekti usmjereni na razvoj zelenih i digitalnih tehnologija te unaprjeđenje proizvodnih kapaciteta radi lakšeg plasmana proizvod na tržište, istaknuo je Medved.
Podsjetio je da je u provedbi prethodnog programa, u razdoblju 2018. - 2020. godine, najveći interes bio za korištenje mjere samozapošljavanja i za tu se mjeru mogla ostvariti potpora od 80 tisuća kuna.
Interes je bio veći i za djelatnost primarne poljoprivredne proizvodnje koje su financirane iz proračuna, kao i za poduzetničku djelatnost financiranu sredstvima Europskog socijalnog fonda.
"Sveukupno je u tom razdoblju dodijeljena 541 potpora za što je utrošeno 37,1 milijun kuna, od čega 8,5 iz Europskog socijalnog fonda", rekao je Medved.
Ministarstvo branitelja u tom je razdoblju pružilo pomoć u plasmanu na tržište proizvoda braniteljskih zadruga, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te branitelja proizvođača.
Kao jednu od najznačajnijih suradnja ministar je naveo onu s koprivničkom "Podravkom" koja je otkupljivala proizvode za potrebe industrijske prerade.
U razdoblju 2018.-2020. branitelji proizvođači isporučili su, naime, "Podravki" 28,5 tisuća tona voća povrća i žitarica, a ministar je istaknuo i projekt braniteljske prodavaonice "Lijepo i naše" koja je s radom počela u siječnju ove godine u Zagrebu.

Hina 
 

Pisane vijesti