Obilježen Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Kolona sjećanja koju su predvodili članovi obitelji poginulih, ubijenih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, posljednji ratni zapovjednik obrane Grada Branko Borković te članovi obitelji poginulih, ubijenih, nestallih i umrlih hrvatskih branitelja danas je bila središnji događaj obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – 2020. “Vukovar – mjesto posebnog pijeteta”.

Uz Vukovarce, hrvatske branitelje i njihove obitelji te predstavnike udruga iz Domovinskog rata, obilježavanju su nazočili i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Boris Milošević, ministar obrane Mario Banožić, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, načelnik GS OS RH admiral Robert Hranj, saborski zastupnici, državni tajnici, pripadnici Hrvatske vojske, MUP-a, predstavnici lokalne i regionalne samouprave te drugi okupljeni u čast žrtvi Grada Heroja.

Obilježavanje je započelo ispred Nacionalne memorijalne bolnice u Vukovaru gdje je održan prigodni program uz nastup klape Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj“ i prigodne recitale, a potom formirana Kolona sjećanja koja je krenula vukovarskim ulicama prema Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata.

Tamo su nazočni položili ruže na počivališta poginulih, ubijenih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava, a izaslanstva su odala počast žrtvama Vukovara polaganjem vijenaca i svijeća ispred središnjeg spomen-obilježja na Memorijalnom groblju.

Đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit monsinjor Đuro Hranić predvodio je molitvu za žrtve Domovinskog rata Grada Vukovara, a svetu misu za sve poginule, nestale i umrle u Domovinskom ratu nadbiskup i metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je da na današnji dan odajemo dodatnu počast i simboliku Vukovaru, svim hrvatskim braniteljima i žrtvama koje su donijele pobjedu u Domovinskom ratu i koje su zaslužne za našu slobodu. „Danas im još jednom iskazujemo našu zahvalnost”, istaknuo je predsjednik Vlade.

Nakon svete mise, predsjednik Vlade Andrej Plenković i izaslanstvo Vlade Repubike Hrvatske položili su vijenac i zapalili svijeću kod spomen-obilježja na mjestu masovne grobnice na Ovčari.


Ujutro, uoči početka komemorativnog programa ispred vukovarske bolnice, predsjednik Vlade Plenković obišao je Vodotoranj. 

„Drago mi je što smo danas na vukovarskom Vodotornju upravo na ovaj ključan dan, dan za slobodu Hrvatske, dan kada se svi zajedno, zbog hrvatske zastave na vukovarskom Vodotornju, prisjećamo pobjede u Domovinskom ratu, svih hrvatskih žrtava Domovinskog rata, ljudi koji su za hrvatsku slobodu dali najviše“, kazao je premijer u izjavi medijima nakon obilaska Vodotornja. 
 
Vezano za pitanje nestalih poručio je da je važno doći do tih podataka i da Vlada nikada neće prestati raditi na tom pitanju.

"Tu sudbinu nestalih moramo radi njih, njihovih obitelji najbližih sigurno utvrditi. Rekao sam ove godine kada je bio Međunarodni dan nestalih osoba da nikada nećemo prestati raditi i da je to naša zadaća i obaveza i važno je da dođemo do tih podataka. To je minimum koji dugujemo za one koji su za Hrvatsku dali sve", kazao je.

Dodao je i da je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved zajedno sa suradnicima već u prvom mandatu Vlade jako puno radio na toj temi i nastojao kroz saznanja u direktnim kontaktima sa susjednim zemljama i njihovim vlastima saznati što više informacija, koristiti različite međunarodne organizacije i posebne regionalne inicijative koje se bave tom temom.


Kolona sjećanja u Škabrnji 


Kolonom sjećanja odana je počast i poštovanje žrtvama Škabrnje i obilježen je Dan sjećanja na stradanje tog ravnokotarskog mjesta u Domovinskom ratu.

Žrtvama Škabrnje počast su odali izaslanik predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OS RH i savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, izaslanstvo predsjednika Hrvatskog sabora na čelu s potpredsjednikom Antom Sanaderom, izaslanstvo Vlade RH u kojemu su bili ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, ministrica poljoprivrede Marija Vučković i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, izaslanstvo MORH-a i OS RH na čelu s izaslanikom ministra obrane Antom Modrićem, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Darko Nekić te Ministarstva unutarnjih poslova, predstavnici udruga iz Domovinskog rata i drugi.

Državna izaslanstva te obitelji poginulih, predstavnici udruga, postrojbi, gradova i županija su na mjesnom groblju sv. Luke podno Središnjeg križa položila vijence u spomen na tragediju i sve škabrnjske žrtve, a potom je na spomen-obilježju masovne grobnice vijenac položila Zajednica udruga civilnih stradalnika.

Potom je dostojanstveno i s poštovanjem prema žrtvama Ulicom 18. studenoga 1991. krenula kolona sjećanja prema mjesnoj crkvi.

U crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije služena je misa za sve stradale u Domovinskom ratu koju je predvodio mons Želimir Puljić zadarski nadbiskup te u propovijedi podsjetio na strahote koje su pretrpjeli žitelji i branitelji Škabrnje kojih se danas sjećamo s pijetetom i zahvalom, na spaljene, porušene i razorene domove i crkve. Istaknuo je značaj priznavanja krivnje počinitelja i kajanja za počinjene zločine ali i snagu oprosta jer samo tako se može ostaviti prošlost i okrenuti budućnosti. Podsjetio je na riječi kardinala Franje Kuharića kako je veličina čovjeka u poštivanju drugog te kako nitko nema prava sam uzimati pravdu u ruke, ali i kako je obrana i oslobađanje djelo pravednosti. “Budimo hrabri oprostiti, promičimo duh ljubavi, tolerancije i snošljivosti, a svaki radikalizam odbacujmo”, poručio je mons Puljić.
 
Temeljem Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj donesenog 18. studeni od ove godine obilježava se kao Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.


Odavanje počasti u tvornici Borovo uoči Dana sjećanja i paljenje svijeća ispred Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar 

Dan uoči obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, predsjednik Vlade Andrej Plenković s potpredsjednikom Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomom Medvedom te državnim dužnosnicima posjetio je Borovo gdje je položio vijenac kod spomenika poginulim i nestalim zaposlenicima Borova u Domovinskom ratu.
 
Potom je održan program paljenja svijeća ispred i u dvorištu vukovarske bolnice te su molitvom, Vukovarci i djelatnici bolnice odali počast žrtvama agresije bivše JNA i paravojnih srpskih postrojba na Vukovar 1991.

U molitvi koju su predvodili vukovarski franjevci, Vukovarcima su se pridružili predsjednik Vlade Andrej Plenković s potpredsjednikom Vlade i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom i ministrom obrane Mariom Banožićem te ostalim dužnosnicima.

Nazočni su bili i posljednji zapovjednik obrane Vukovara 1991. Branko Borković, ratna i sadašnja ravnateljica vukovarske bolnice Vesna Bosanac.vukovarsko-srijemski župan Božo Galić te zamjenica vukovarskog gradonačelnika Ivana Mujkić.

U kratkom programu ispred bolnice, prilagođenom epidemiološkim uvjetima, sudjelovala je i klapa Hrvatske ratne mornarice "Sveti Juraj".

"Večeras, ovdje, u krugu vukovarske bolnice prisjećamo se strašnih trenutaka od prije 29 godina, kao i svih onih koji su dali život za slobodu Hrvatske, svih vukovarskih branitelja i ranjenika. Posebno želim kazati da je Hrvatska pobijedila u Domovinskom ratu, da smo slobodni i živimo u demokratskoj zemlji", istaknuo je premijer Andrej Plenković nakon molitve i paljenja svijeća kod spomenika u dvorištu bolnice. U ime Vlade zahvalio je posljednjem zapovjedniku obrane Vukovara Branku Borkoviću, ravnateljici Vesni Bosanac, braniteljima te svim Vukovarcima i Vukovarkama. 

 

Foto: HINA/VLADA
 



Pisane vijesti