Svečano obilježena 27. obljetnica VRO Medački džep

Čestitajući sudionicima VRO Medački džep, general Jurković je ukazao na povijesnu važnost te operacije za daljnji tijek Domovinskog rata jer je potvrdila vjeru hrvatskih branitelja u pobjedu

U Gospiću je 9. rujna 2020. svečano obilježena 27. obljetnica vojno-redarstvene operacije Medački džep u nazočnosti visokih vojnih i civilnih dužnosnika. Uz članove obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, svečanosti su nazočili izaslanik predsjednika i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH, zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Siniša Jurković, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, saborska zastupnica Anita Pocrnić Radošević, izaslanik predsjednika Vlade, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara, izaslanik Ministarstva obrane  Anto Zelić, izaslanik glavnog ravnatelja policije Jozo Šuker, župan Ličko-senjske županije Darko Milinović, gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević te predstavnici udruga iz Domovinskog rata i sudionici VRO Medački džep.

Čestitajući sudionicima VRO Medački džep, general Jurković je ukazao na povijesnu važnost te operacije za daljnji tijek Domovinskog rata jer je potvrdila vjeru hrvatskih branitelja u pobjedu. Ističući da su bili viteški odlučni i hrabri u borbi za opstojnost svoga naroda i domovine, kazao je da su zajedno s pripadnicima drugih postrojbi postavili temelj Hrvatskoj vojsci koja je izrasla u suvremenu vojnu silu.

„Ta vojna sila danas rame uz rame s pripadnicima oružanih snaga savezničkih i partnerskih zemalja sudjeluju u operacijama i misijama potpore miru širom svijeta te je u svakom trenutku spremna pomoći stanovništvu u kriznim situacijama,“ rekao je Jurković, poručivši da je Hrvatska vojska u globaliziranim svijetu "sposobna zaštiti hrvatske nacionalne interese te zajedno sa saveznicima i partnerima doprinositi miru i stabilnosti u svijetu".

U ime sudionika operacije obratio se ratni zapovjednik Domobranske bojne Gospić, umirovljeni brigadir Milan Kosović, koji se prisjetio tijeka operacije i događaja koji su uslijedili, poručivši da je ponosan što je operacija provedena profesionalno i u planiranom roku, kao i na sve sudionike operacije u kojoj je oslobođeno 225 četvornih kilometara okupiranog područja, čime je onemogućeno izbijanje agresora na Jadransku obalu i razdvajanje Hrvatske na dva dijela.

Obilježavanje je počelo misom za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje u Katedrali navještenja Blažene Djevice Marije, koju je predvodio župnik katedralne župe velečasni Mario Vazgeč, a polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća izaslanstva su odala počast kod spomenika hrvatskim braniteljima u središtu grada i u vojarni 9. gardijske brigade Vukovi te kod spomen-obilježja Velebitskim junacima u Rizvanuši. U sklopu središnje svečanosti nastupila je Klapa HRM „Sveti Juraj.

Foto: HINA/MHB
 

Pisane vijesti