Odana počast civilnim žrtvama u Plavnom i Gruborima

Vrijeme je da budućnost počnemo graditi na istini utemeljenoj na činjenicama, na suradnji u pronalasku svih nestalih - jer to je prioritet naše Vlade, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved nazočio je u utorak, 25. kolovoza 2020. komemoraciji za civilne žrtve u Plavnom i Gruborima.

Komemoraciji je nazočio i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Krunoslav Katičić, potpredsjednik Vlade Boris Milošević, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, državni tajnik u Ministarstvu uprave Darko Nekić te državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar, saborski zastupnici, državni dužnosnici, izaslanik predsjednika Republike Srbije, gradonačelnik Knina te predstavnici jedinica regionalne i lokalne samouprave, članovi obitelji civilnih žrtva stradalih u Plavnom i Gruborima, te ostali okupljeni u znak sjećanja na njih.

Održana je molitva te su položene ruže za civilne žrtve, a nazočnima su se obratili predsjednik Republike Hrvatske, potpredsjednici Vlade te saborski zastupnik Milorad Pupovac.

U svom obraćanju potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved istaknuo je:

„Poštovane obitelji žrtava ubijenih u Gruborima, izražavam suosjećanje zbog gubitka vaših članova obitelji u ime Vlade Republike Hrvatske.

Iza svakog izgubljenog života ostaju razorene obitelji koje s tom traumom žive svaki dan, a ovakve komemoracije prilika su da im svi zajedno odamo počast.

Nevine žrtve zbog kojih smo danas okupljeni opominju nas da je nužno ulagati dodatne napore u izgradnju snažnijeg društva na dobrobit svih hrvatskih građana. Društva utemeljenog na zajedničkoj želji da se ovakve traume iz prošlosti više nikada ne ponove.

Nažalost, sudbinu Grubora dijele brojna mjesta diljem Hrvatske u kojima su stradali i Hrvati i Srbi, kao i drugi hrvatski državljani.

Napuštene kuće iz kojih se nekada čuli dječji glasovi potiču na promišljanje kako oživjeti ova mjesta.

Stoga pružamo ruku za zajedničku budućnost i za prekid tišine koja jednako zvuči i ovdje u Gruborima, kao i u Kostrićima, Vukovićima, Varivodama, Saborskom, Baćinu i mnogim drugima mjestima, a više je od 150 mjesta masovnih stradanja.

Naša se Hrvatska i danas oporavlja od posljedica nametnutog nam rata, kako materijalnih, tako i onih moralnih, dok je svaki izgubljeni život nenadoknadiv.

Kao pobjednici u Domovinskom ratu žalimo zbog svih stradalih, osobito civila, i naša je dužnost iskazati pijetet nevinim žrtvama.

Ovaj čin čovječnosti dodatna je potvrda legitimnosti i pravednosti Domovinskog rata kojemu je cilj bio obraniti Hrvatsku, a ne izazvati nedužne žrtve. Iskazivanje pijeteta svim žrtvama civilizacijski je čin i važan korak u izgradnji uključivog društva.

Znamo da članovima obitelji žrtava nije jednostavno biti danas ovdje i prisjećati se svojih najmilijih kojih više nema. No, uz vas danas su ovdje i dužnosnici hrvatske Vlade, među kojima gotovo da nema osobe koja u Domovinskom ratu također nije izgubila svoje najmilije - ubijene stare roditelje i braću iza kojih su ostale supruge i mala djeca.

Upravo zbog toga Hrvatska mora, može i želi graditi društvo na temeljima pravednosti i istine, a svakom gestom koju hrvatska Vlada čini, želimo doprinijeti uspostavi povjerenja i međusobnog uvažavanja.

Povjerenje između većinskog hrvatskog i manjinskih naroda preduvjet je razvoja i sigurne zajedničke budućnosti.

Ono omogućuje dijalog, potiče na suradnju i prihvaćanje svih naših razlika, a time učvršćuje stabilnost društva i jača našu demokraciju.

Povjerenje je zahtjevno, i politički i psihološki. Zahtjevno je zbog tolikih žrtava iz prošlosti, ali i nužno zbog naše budućnosti.

Naša se budućnost temelji na sadašnjosti, na koracima koje trenutno poduzimamo.

Vrijeme je da je počnemo graditi na istini utemeljenoj na činjenicama, na suradnji u pronalasku svih nestalih - jer to je prioritet naše Vlade. S tim ciljem donijeli smo Zakon koji uređuje postupak traženja i njime je Republika Hrvatska preuzela obvezu rješavanja ovog važnog humanitarnog pitanja.

Otiđimo danas iz ovoga mjesta s porukom poštovanja i željom da tišinu koja vlada ovim mjestom što prije zamijeni životna radost njegovih ljudi.

Sve žrtve neka počivaju u miru.“
 

 

 

Foto: HINA



Pisane vijesti