Obilježena 29. obljetnica akcije Brđani i sjećanje na poginule pripadnike Gromova u obrani Sunje

U Kostrićima je danas potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved otvorio novu cestu koja vodi do toga mjesta, a okupljeni su se i ovom prigodom prisjetili velike žrtve Kostrića u Domovinskom ratu i odali počast ubijenim stanovnicima

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved sudjelovao je u subotu, 22. kolovoza 2020. u obilježavanju 29. obljetnice akcije Brđani u kojoj je poginulo pet pripadnika 2. gardijske brigade Gromovi.

Počast poginulim Gromovima odana je kod spomen-obilježja na Brđani cesti polaganjem vijenaca i zajedničkom molitvom.

Obilježavanju su, uz potpredsjednika Vlade nazočili članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja, hrvatski branitelji i predstavnici udruga iz Domovinskog rata, sudionici akcije Brđani, župan Sisačko-moslavačke županije, predstavnici jedinica lokalne samouprave i ostali okupljeni u čast poginulima, a obilježavanje je organizirala Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi u sjećanje na svoje poginule pripadnike.

Nakon odavanja počasti na Brđani cesti, okupljeni su se u Sunji prisjetili strateške važnosti toga mjesta koje nije okupirano te doprinosa Gromova u obrani i devetorice njihovih poginulih pripadnika, kao i svih hrvatskih branitelja poginulih u obrani ovog kraja.

"Neka nam ova spomen-obilježja budu putokaz i usmjerenje u trenucima beznađa i kada tražimo put u budućnost. Neka nam ova imena budu ohrabrenje i svjetionik u kom pravcu graditi državu. Ove ruševine su nažalost i nakon 25 godina naklon Oluje prisutne i podsjećaju nas na posljedice velikosrpske agresije. Zbog toga ulažemo veliki napor da ispravimo nepravde prema hrvatskim braniteljima. Dosta smo toga učinili, ali još mnogo toga moramo učiniti. Kada smo zajedno, dokazali smo i u Domovinskom ratu, možemo prevladati sve prepreke i doći do zajedničkog cilja", rekao je ministar Medved. Prisjetio se generala Praljka, Žarka Peše, Svena Laste i drugih branitelja Sunje, za koje je rekao da nam moraju biti uzor te je najavio više projekata za revitalizaciju Banovine.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, izrazio je uvjerenje kako prisjećanje na poginule i njihove herojske podvige u Domovinskom ratu, ne predstavlja vraćanje u povijest, jer su njihova djela naša sadašnjost i budućnost. Zbog žrtava i golemih stradanja i šteta koje su pretrpjeli dijelovi županije, kako je rekao, jedan od idućih zadataka bit će stvaranje uvjeta za normalniji život, kako u Sunji, tako i drugim krajevima. Nazočne je u ime organizatora komemorativne svečanosti, Udruge ratnih veterana druge gardijske brigade Gromovi, pozdravio i zahvalio na odazivu njezin predsjednik Nenad Bužanić.

Svečano otvorenje nove ceste u Kostrićima i prisjećanje na civilne žrtve Domovinskog rata

Nakon druženja s članovima obitelji poginulih hrvatskih branitelja i hrvatskim braniteljima u Sunji, sudionici svečanosti su kod spomen obilježja u Kostrićima na području općine Sunja, odali počast civilnim žrtvama rata. U Kostrićima su za vrijeme agresije na Hrvatsku, u studenom 1991. godine, ubijeni svi stanovnici sela. 

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved presijecanjem vrpce otvorio je novu cestu koja vodi do Kostrića. 

 

Foto: Sisačko-moslavačka županija



Pisane vijesti