Premijerno prikazan film Gavran 101

"Čovjek s karakterom, jasnom vizijom i čistim srcem, odlučan i odvažan, pouzdan i pravedan – takav je bio naš Gavran!", riječi su kojima je hrvatskog heroja opisao ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved

U velikoj dvorani Časničkog doma na Hrvatskom vojnom učilištu u Zagrebu premijerno je prikazan dokumentarni film "Gavran 101" koji govori o legendarnom zapovjedniku Damiru Tomljanoviću Gavranu. Dokumentarni film prikazan je uoči 26. obljetnice njegove smrti.

"Čovjek s karakterom, jasnom vizijom i čistim srcem, odlučan i odvažan, pouzdan i pravedan – takav je bio naš Gavran!", riječi su kojima je hrvatskog heroja opisao ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. 

"Damir Tomljanović Gavran ostavio je neizbrisiv trag u Domovinskom ratu", poručio je izaslanik ministra obrane zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta general Mate Pađen. 

"Film je to o jednom junaku koji je svojim suborcima bio moralna vertikala, a preko njega pričamo priču o svim Tigrovim i svim braniteljima.",  kazala je redateljica filma Biljana Čakić.

U snimanju filma “Gavran 101” sudjelovalo je više od dvadesetak najbližih Gavranovih suboraca i prijatelja. Film je sniman na autetničnim lokacijama na kojima je Gavran sudjelovao u oslobađanju Hrvatske, od Istočnog, pa do Južnog bojišta.

Dokumentarni film nastao je uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja i Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi, a sniman je od 5. studenog 2016. godine pod redateljskom palicom Biljane Čakić i snimatelja Borisa Krstinića. Snimljen je prema ideji i scenariju Zorana Žukine.

Pisane vijesti