Reagiranje

Ministarstvo hrvatskih branitelja dostavlja reagiranje na otvoreno pismo umirovljenog brigadira Miodraga Dema, predsjednika Odbora za branitelje i zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.

U Ministarstvu hrvatskih branitelja danas, 7. veljače 2020. upriličeno je uručenje pedeset odlikovanja Republike Hrvatske istaknutim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, koja je odlikovanima u ime predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović uručio ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Ministarstvo hrvatskih branitelja pozive za uručenje odlikovanja uputilo je na adrese 80 odlikovanih hrvatskih branitelja, od kojih je njih 50 potvrdilo dolazak, dok su se ostali uglavnom ispričali zbog nemogućnosti dolaska.

Poziv je, dakle, upućen i gospodinu Miodragu Demi, i to pismenim putem njemu osobno, a putem elektroničke pošte i Udruzi ratnih veterana 1. hrvatski gardijski zdrug kao podnositelju prijedloga za dodjelu odlikovanja Reda Nikole Šubića Zrinskog g. Demi. Također, djelatnici Ministarstva u više su navrata pokušali i telefonski kontaktirati g. Demu kako bi ga obavijestili o terminu uručenja odlikovanja, no kako na pozive nije odgovarao o istome je obaviještena njegova tajnica u Poglavarstvu Grada Zagreba.

Napominjemo kako je Udruga uz g. Demu za odlikovanje predložila još trojicu HRVI 100% I. skupine, od kojih su se dvojica odazvala i sudjelovala na današnjoj svečanosti. Također, svečanosti su nazočili i hrvatski branitelji pristigli iz raznih krajeva Hrvatske.

S obzirom na sve navedeno, ne možemo prihvatiti tvrdnju g. Deme kako o događaju nije bio obaviješten, kao ni konstataciju da je svečanost održana „gotovo pod velom tajnosti, (…) na neprikladan i ponižavajući način“.

Također, nejasno je u čije ime se obraća g. Demo kada navodi da mu je „žao što smo, unatoč zaslugama i odličjima, marginalizirani i poniženi ovim činom“, kao ni što je htio poručiti rečenicom: „To bi trebala biti opomena svim navedenima kako u budućnosti ovakvu grešku više nikad ne bi ponovili.“

Ministarstvo hrvatskih branitelja organiziralo je uručenje odlikovanja primjereno i dostojanstveno, a uz odlikovane hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji, svečanosti su nazočili načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, predstavnik Ureda Predsjednice Republike Hrvatske brigadir Vlado Čulina, članovi Povjerenstva za dodjelu odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske i braniteljskih zahvalnica Ministarstva hrvatskih branitelja, dužnosnici Ministarstva hrvatskih branitelja te predstavnici udruga iz Domovinskog rata.

Ovom prigodom uručena su odlikovanja Reda kneza Domagoja s ogrlicom, Reda Nikole Šubića Zrinskog, Reda Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom, Reda hrvatskog križa, Reda hrvatskog trolista i Reda hrvatskog pletera te Spomenica Domovinskog rata, kao i Medalja „Iznimni pothvat“.

Priopćenje i fotografije s navedenog događaja objavljene su na mrežnoj stranici Ministarstva hrvatskih branitelja netom nakon uručenja odlikovanja (https://branitelji.gov.hr/vijesti/ministar-medved-urucio-odlikovanja-hrvatskim-braniteljima/3568), što je također dokaz kako nije bilo nikakve namjere skrivanja.
Naprotiv, u Ministarstvu hrvatskih branitelja ponosni smo što smo imali čast upriličiti takvo događanje te i ovom prigodom odati priznanje i počast istaknutim hrvatskim braniteljima, među kojima je i g. Demo.

Pisane vijesti