Udrugama iz Domovinskog rata uručeni ugovori za projekte financirane sredstvima iz Europskog socijalnog fonda

Uručeni ugovori rezultat su najbolje ocjenjenih projektnih prijedloga iz poziva koji je potaknut međuresornom suradnjom tijela Vlade Republike Hrvatske

Predstavnicima 29 udruga iz Domovinskog rata u srijedu, 5. veljače 2020. u Ministarstvu hrvatskih branitelja uručeni su ugovori u okviru otvorenog poziva na dostavu projektnih prijedloga Razvoj i širenje mreže izvaninstitucionalnih usluga za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata.

Uz predstavnike udruga, dodjeli su nazočili ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković, državni tajnik u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava Dragan Jelić, pomoćnica ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Zrinušić te zamjenik upraviteljice za programe EU Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva Luka Bogdan.

Ministar Tomo Medved istaknuo je kako Ministarstvo hrvatskih branitelja od prvog trenutka formiranja Vlade uspostavlja partnerski odnos s udrugama, u cilju podizanja kvalitete života hrvatskih branitelja. „Ministarstvo hrvatskih branitelja je motivirano svim izazovima i životnim okolnostima hrvatskih branitelja iniciralo ovaj projekt, a izrazito nam je zadovoljstvo što su ga udruge prepoznale u oba objavljena poziva. Udruge iz Domovinskog rata najbolje poznaju situaciju na terenu i potrebe ciljane skupine, ovo je pokazatelj kako su aktivni članovi zajednice koji nastoje pomoći jedni drugima i stvoriti pozitivne promjene u društvu,“ rekao je ministar te zahvalio institucijama - partnerima na projektu,  zaželjevši korisnicima uspješnu provedbu projekata.  

Ministrica Vesna Bedeković izrazila je zadovoljstvo što je donesena druga odluka na temelju koje se danas uručuje novih 29 ugovora. Podsjetila je kako se radi o prvom pozivu namijenjenom isključivo hrvatskim braniteljima koji su nas sve neizmjerno zadužili svojoj žrtvom u stvaranju i obrani RH. „Potreba za pozivom proizašla je iz činjenice što je 25 posto stanovnika RH bilo izloženo ratnim okolnostima, a naša najvažnija zadaća je trajno štititi dostojanstvo žrtava rata. To zahtjeva organiziran sustav skrbi i razvoja, s ciljem integracije hrvatskih branitelja i jačanja njihovih kapaciteta te poboljšanja kvalitete njihovog života,“ istaknula je ministrica.

U ime Ministarstva rada i mirovinskog sustava okupljenima se obratio državni tajnik Dragan Jelić koji najavio nove pozive koji će se ugovoriti do kraja godine u okviru Europskog socijalnog fonda te naglasio kako će i u programiranju za sljedeće razdoblje biti predviđeni  projekti i ideje hrvatskih branitelja.

Zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva Luka Bogdan istaknuo je kako će zahvaljujući ovim ugovorima hrvatski branitelji dobiti bolju skrb, kao i podizanje kvalitete života te zaključio kako Zaklada stoji na raspolaganju svim korisnicima za pomoć u provedbi projekata.

Nakon svečanog uručenja ugovora u ime udruga iz Domovinskog rata obratio se i predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi Krešimir Maretić. Istaknuo je kako ovi ugovori predstavljaju priliku za napredak hrvatskih branitelja te posebno zahvalio uključenim institucijama. „Raduje me što na ovom, zajedničkom putu ka kvalitetnom životu hrvatskih branitelja stvaramo nova iskustva, podrška smo jedni drugima i što se kroz razgovor i suradnju suočavamo s izazovima,“ rekao je Maretić.

Istaknuo je kako je naziv njihovog projekata „Budimo zajedno“ te s tom porukom zaključio današnju svečanost: „Želim poručiti da samo zajedno možemo ostvariti svoje ciljeve. Danas, kao u Domovinskom ratu.“

Projekt Razvoj i širenje mreže izvaninstitucionalnih usluga za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata pokrenut je na inicijativu Ministarstva hrvatskih branitelja, a zbog nadležnosti u sustavu upravljanja i kontrole korištenja EU fondova projekt provode Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, dok Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava obnaša funkciju Upravljačkog tijela.

U 2019. godini je po istom projektu potpisano 17 ugovora s udrugama nakon provedenog prvog poziva. Taj poziv bio je prvi sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda namijenjen isključivo udrugama iz Domovinskog rata. Zbog velikog interesa udruga iz Domovinskog rata novi, istovjetni poziv objavljen je 29. ožujka 2019. te je zbog brojnih prijava poziv zatvoren nakon svega dva dana, a zadovoljavajućim prijaviteljima danas su uručeni ugovori u vrijednosti 51,2 milijuna kuna. Uz 85 posto sredstava osiguranih  iz Europskog socijalnog fonda, sufinanciranje 15 posto predmetnog Poziva osigurano je proračunskim stavkama Ministarstva hrvatskih branitelja kao sektorski nadležnog tijela.

Pisane vijesti