Završena probna iskapanja na području općine Brdovec

Probnim iskapanjima pronađeni su posmrtni ostaci čime su potvrđena saznanja o postojanju grobnice žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja

Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja i prikupljenih saznanja kroz međuresornu suradnju, od 20. do 31. siječnja 2020. godine provela je terensko istraživanje, odnosno probno iskapanje na lokaciji „Prudnice“ u općini Brdovec.

Tijekom terenskog istraživanja pregledano je preko 2400 m² terena za koje su raspoloživa saznanja upućivala na sumnju u moguće postojanje grobišta.

Na jednom dijelu, probnim iskapanjima pronađeni su posmrtni ostaci čime su potvrđena saznanja o postojanju grobnice žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja. S obzirom na nepovoljne vremenske uvjete, ekshumacija posmrtnih ostataka nije obavljena već se u navedenom razdoblju pristupilo utvrđivanju dimenzija grobnice. Pronađena grobnica propisno je konzervirana i zatvorena do početka faze II, odnosno ekshumacije.

Slijedom ovih rezultata, Uprava za zatočene i nestale okreće se pripremama za fazu II terenskog istraživanja, odnosno za ekshumaciju posmrtnih ostataka koja je planirana za naredno razdoblje čim se za to stvore povoljni meteorološki uvjeti o čemu ćemo kao i do sada na vrijeme obavijestiti javnost.

Tijekom terenskog istraživanja, kroz razgovor s mještanima koji su nudili svoju pomoć, prikupljena su dodatna saznanja o grobištima na području općine Brdovec, a koja će biti od koristi kroz daljnju fazu rada.

Koristimo priliku još jednom zahvaliti svima, posebno Ministarstvu unutarnjih poslova, koji svojim međuresornim sudjelovanjem pridonose uspješnom provođenju aktivnosti na terenu.

Sva postupanja Ministarstva hrvatskih branitelja proizlaze iz temeljnog načela zakonodavnog okvira čija je okosnica ekshumacija posmrtnih ostataka žrtava s ciljem njihovog dostojnog i trajnog zbrinjavanja.


Foto: Ministarstvo hrvatskih branitelja
  • Korištenje fotografija dopušteno je isključivo uz obvezno navođenje izvora. 


Pisane vijesti