Treći sastanak Skupine za nestale osobe

Predsjednik Povjerenstva Vlade Republike za zatočene i nestale i čelnik Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić, sudjelovao je na trećem sastanku Skupine za nestale osobe osnovane radi provedbe Okvirnog plana za rješavanje pitanja nestalih osoba iz sukoba na području bivše Jugoslavije, održanom 30. siječnja 2020. godine u Prištini.

Trećem sastanku Skupine za nestale osobe u svezi provedbe odredaba „Okvirnog plana za rješavanje pitanja nestalih osoba iz sukoba na području bivše Jugoslavije“, prisustvovali su, uz čelnika Uprave za zatočene i nestale, predstavnici Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, Komisije za nestale osobe Crne Gore, Komisije za nestale osobe Vlade Republike Kosovo i Komisije za nestale osobe Vlade Republike Srbije, uz logističku i administrativnu potporu Međunarodne komisije za nestale osobe. Sastanku je, također, nazočio i Thomas Galloway, predstavnik Ministarstva za vanjske poslove i poslove Commonwealtha Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, uz čiju potporu Međunarodna komisija za nestale osobe provodi Okvirni plan za rješavanje pitanja nestalih osoba iz sukoba na području bivše Jugoslavije. U svom je obraćanju pozdravio postignuti napredak te izrazio daljnju podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva u rješavanju pitanja nestalih osoba te pri tome istaknuo kako posebno važnom drži javnu objavu Baze podataka aktivnih slučajeva osoba nestalih u sukobima na području bivše Jugoslavije.
 
Treći sastanak Skupine za nestale osobe organiziran je u svrhu analize dosadašnje provedbe Okvirnoga plana te napretka postignutog nakon drugog sastanka Skupine za nestale osobe, održanog u Zagrebu u travnju 2019. godine. Uz analizu dosadašnjih postignuća, predstavnici nadležnih tijela za traženje nestalih osoba dogovorili su i predstojeće obveze, a kojima se predviđaju zajednički terenski izvidi lokacija za koje postoji sumnja kako su mjesta ukopa posmrtnih ostataka nestalih osoba, daljnje aktivnosti u rješavanju slučajeva neidentificiranih posmrtnih ostataka te, što je ključno, ulaganje daljnjih napora kako bi Baza podataka aktivnih slučajeva osoba nestalih u sukobima na području bivše Jugoslavije bila javno dostupna.
 
Podsjetimo, Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja potpisala je Okvirni plan 6. studenog 2018. godine u Den Haagu, a s ciljem jačanja multilateralne suradnje nadležnih tijela za traženje osoba nestalih Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Republike Kosovo, Republike Srbije te Republike Hrvatske. Uz Skupinu za nestale osobe, koja na strateškoj razini provodi i prati odredbe Okvirnog plana, osnovane su i dvije operativne skupine - za Bazu podataka aktivnih slučajeva osoba nestalih uslijed sukoba na području bivše Jugoslavije i za rješavanje pitanja neidentificiranih posmrtnih ostataka, a čiji je rad  usmjeren na sadržajno rješavanje slučajeva neidentificiranih posmrtnih ostataka te ažuriranje Baze podataka sa svrhom njene javne objave.

Pisane vijesti