U spomen poginulim hrvatskim braniteljima iz Bregane

U Bregani je otkriveno spomen-obilježje trojici poginulih hrvatskih branitelja s tog područja, podignuto uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, a svečanosti je nazočio ministar Tomo Medved koji je i tom prigodom pozvao na zajedništvo

U spomen na trojicu hrvatskih branitelja iz Bregane poginulih u Domovinskom ratu, u tom je mjestu 11. siječnja 2020. podignuto spomen-obilježje s njihovim imenima: Zdravko Babojelić, Nenad Bogunović i Predrag Radek.

Uz članove njihovih obitelji, svečanosti upriličenoj tim povodom nazočili su ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i saborski zastupnik Ivo Stier, zamjenici župana Zagrebačke županije Nadica Žužak i Hrvoje Frankić, gradonačelnik Samobora Krešo Beljak, predstavnici udruga iz Domovinskog rata i hrvatski branitelji te učenici Osnovne škole Milana Langa iz Bregane.

Pozdravljajući okupljene, ponajprije članove obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja te ratne zapovjednike i hrvatske branitelje, ministar Tomo Medved podsjetio je kako su trojica poginulih hrvatskih branitelja iz mirne Bregane, prepoznajući ugrozu svoje domovine, dragovoljno otišla na ratišta diljem Hrvatske. Istaknuo je kako su brojni žitelji toga kraja bili među dragovoljcima koji su branili Hrvatsku na svim bojištima – od Vukovara do Dubrovnika, od obrane 1991. godine do oslobađanja 1995. godine.

„Kao ministar hrvatskih branitelja na tome vam neizmjerno zahvaljujem, svima vama, svakom ponaosob, a poglavito obiteljima koje su izgubile svoje najmilije, majkama i očevima, suprugama, a na osobit način djeci koja nisu ni zapamtila svoje očeve,“ kazao je, napomenuvši kako su djeca dvojice poginulih Bregančana rođena netom prije i netom poslije njihove pogibije.

„Upravo to nas preživjele hrvatske branitelje i cjelokupan hrvatski narod, a osobito nas koji obnašamo odgovorne dužnosti, obvezuje na stvaranje ozračja u društvu u kojem će hrvatski branitelji biti prepoznati i cijenjeni kao temelj samostalne i suverene Hrvatske za čiju slobodu i neovisnost su bili spremni dati, a mnogi i dali svoje živote,“ poručio je ministar Medved te pozvao sve na prijateljski, a ne protokolaran odnos prema stradalnicima Domovinskog rata.

Zahvalio je inicijatorima podizanja spomen-obilježja u Bregani, poručivši da je to putokaz svima onima koji ne znaju koji ne znaju kojim putem krenuti, inspiracija i ohrabrenje svima koji su slabi i koji su u iskušenju napustiti Hrvatsku: „Neka imena koja su ovdje uklesana budu inspiracija za ostanak. Neka podsjete, poglavito naše mlade, kako je bilo teško stvoriti i obraniti domovinu. Oni su tada imali snage ostati ovdje i ići diljem Lijepe naše na prvu crtu bojišta, žrtvujući svoje živote. Neka im oni budu uzor da se vrijedi i isplati boriti za svoju domovinu, a ovo spomen-obilježje svjetionik i vodilja svima nama.“

Pozvao je okupljene na zajedništvo koje nas je vodilo u tim najtežim danima stvaranja i obrane domovine i koje je bilo naša najveća snaga: „Očuvajmo to zajedništvo, budimo zajedno ponosni na sve što smo postigli, na velebna djela koja je  ova generacija ostvarila pod mudrim vodstvom našeg prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Na nama je danas nastavak izgradnje naše domovine u skladu s onim idealima koje su sanjali naši preci i naši poginuli vitezovi. Budimo spremni na izazove koje donosi svaki novi dan i s optimizmom gradimo zajedno bolju budućnost,“ poručio je ministar Medved.

„Kao ponosni pripadnici 151. samoborske brigade zajedno smo branili Breganu kilometrima daleko,“ kazao je zamjenik župana Zagrebačke županije i hrvatski branitelja iz Bregane Hrvoje Frankić, poručivši: „Čuvajmo ono za što su se oni borili i poštujmo cijenu koju su za to platili!“

Izaslanica i zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak istaknula je kako Zagrebačka županija podupire ovakve i slične inicijative, kao i projekte i aktivnosti udruga iz Domovinskog rata i hrvatskih branitelja, zaključivši da će tako i nastaviti.

U ime Grada Samobora okupljene je pozdravio gradonačelnik Krešo Beljak, koji je tom prigodom istaknuo kako je u Domovinskom ratu poginulo više od 60 hrvatskih branitelja s područja Samobora i okolice. Izrazio je zadovoljstvo što je spomenik podignut u tom pograničnom mjestu pa će i stranci moći vidjeti kako su Hrvati krvlju izborili svoju slobodu. Ukazavši na važnost zajedništva koje je bilo presudno u Domovinskom ratu, zaključio je kako su hrvatskih branitelji i Domovinski rat vrijednosti koje nas trajno povezuju.

Ratni zapovjednik 151. samoborske brigade Adolf Paar posebno je istaknuo važnost očuvanja tih vrijednosti i za buduće naraštaje te pozvao mlade da nastave prenositi istinu o žrtvi hrvatskih branitelja. Zahvalio je Ministarstvu hrvatskih branitelja i svima koji su dali potporu u realizaciji ove hvalevrijedne inicijative.

Članice obitelji poginulih branitelja otkrile su spomen-obilježje, koje je potom blagoslovljen, nakon čega su uzvanici odali počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća. U prigodnom dijelu programa sudjelovalo je Tamburaško društvo Ferdo Livadić i Vokalni ansambl Samoborke.

Spomen-obilježje podignuto je na inicijativu Grada Samobora i Mjesnog odbora Bregana te Udruge 151. samoborske brigade, a izgradnju je sufinanciralo Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Pisane vijesti