Povelja Jean-Michel Nicolier

U četvrtak, 12. prosinca 2019. majci Jean-Michel Nicoliera, hrvatskog branitelja nasilno odvedenog iz vukovarske bolnice, uručena je počasna, prva Povelja s imenom njezina sina

Pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, a na inicijativu Ogranka Matice Hrvatske Imotski i Udruge zagrebačkih Poljičana ”Sveti Jure”, Lyliane Fournier, majci Jean-Michel Nicoliera, hrvatskog branitelja nasilno odvedenog iz vukovarske bolnice, uručena je Povelja koja nosi ime njezinog sina.

Prigodnom događaju uručenja Povelje nazočio je izaslanik predsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja, njegov pomoćnik Stjepan Sučić.

Za Jean-Michele Nicolierom se još uvijek traga, a čelnik Uprave za zatočene i nestale Stjepan Sučić istaknuo je iznimno dobru suradnju s obitelji vukovarskog heroja francuskog državljanstva, koja se intenzivno odvija, s ciljem utvrđivanja njegove sudbine. Sučić je naglasio i doprinos Vlade Republike Hrvatske koja je pitanje sudbina osoba nestalih u Domovinskom ratu prepoznala kao prioritetan problem te po prvi puta donijela Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu.

Posebno je istaknuo važnost kada civilne udruge i izvaninstitucionalno društvo prepoznaju i promiču vrijednosti Domovinskog rata te vrednuju žrtvu hrvatskih branitelja, čime sudjeluju u misiji Ministarstva hrvatskih branitelja, zaključio je Sučić, zahvalivši organizatorima događanja na toj hvalevrijednoj inicijativi.

Lyliane Fournier izrazila je ponos koji osjeća kada vidi kako hrvatski narod slavi i cijeni doprinos njezinog sina.

Moderator događaja Zdravko Vladanović osvrnuo se na važnost Jean-Michela i njegove žrtve u promicanju istine o Domovinskom ratu te svijesti međunarodne zajednice o tragedijama koje su Hrvatsku zadesile u Domovinskom ratu. Istaknuo je i kako ovakve inicijative i manifestacije pridonose razvoju javne svijesti o kulturi sjećanja na hrvatske žrtve, što je također prilog ostvarenju misije Ministarstva hrvatskih branitelja.

Ogranak Matice hrvatske Imotski objavio je knjigu domoljubnih stihova „Spomen žrtvi“ umirovljenog hrvatskog branitelja Frane Livajića u kojoj je i pjesma posvećena nestalom vukovarskom branitelju Jeanu-Michelu Nicollieru, koju je u zbirci na francuski jezik preveo prof. dr. sc. Stjepan Lapenda pa je ovom prigodom upriličena i večer poezije hrvatskih i francuskih pjesnika.

Pisane vijesti