Obilježena 28. godišnjica sjećanja na stradavanje i okupaciju Saborskog u Domovinskom ratu

U Saborskom su uništene sve kuće, uključujući župnu crkvu i groblje. Mještani koji su ostali u svojim domovima, ubijeni su na kućnim pragovima

Prigodnim programom održanim u utorak, 12. studenog 2019. obilježena je 28. godišnjica sjećanja na stradavanje i okupaciju Saborskog u Domovinskom ratu.

U koloni sjećanja na sve poginule, uz članove njihovih obitelji, sudjelovali su izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske umirovljeni general Mladen Markač, izaslanik predsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara, župan Karlovačke županije Damir Jelić i načelnik Općine Rakovica Marko Bićanić, kao i predstavnici udruga iz Domovinskog rata, mještani Saborskog i drugi sudionici skupa.
 
Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja podignutog na mjestu masovne grobnice odana je počast žrtvama. Potom je u crkvi sv. Ivana Nepomuka služena misa zadušnica za sve poginule hrvatske branitelje i civile koju je predvodio biskup u miru Mile Bogović. Također, okupljeni su obišli spomen-sobu otvorenu u znak sjećanja na stradanje i pogibelj mještana Saborskog.
 
Okupljenima su se obratili izaslanici koji su podsjetili na veliku žrtvu koju je ovo malo mjesto podnijelo u Domovinskom ratu.

Izaslanik predsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara izrazio je najdublju sućut članovima obitelji stradalih mještana Saborskog. Mučna sjećanja na nasilno prekinute živote i sve stradale u cilju etničkog čišćenja ovog kraja prisutna su i danas, istaknuo je Tandara te zaključio kako ovakvi susreti obvezuju na promicanje istine o Domovinskom ratu te o svim nevinim žrtvama koji su položili svoje živote za slobodu Domovine.
 
 
Nakon tromjesečne opsade Saborskog i hrabrog otpora hrvatskih branitelja, agresor je započeo opći napad iz zraka i s kopna. 12. studenog 1991. godine okupirano je Saborsko, a nad Hrvatima koji su ostali u mjestu izvršen je stravičan pokolj. U Saborskom su uništene sve kuće, uključujući župnu crkvu i groblje. Mještani koji su ostali u svojim domovima, ubijeni su na kućnim pragovima, a potom su bačeni u masovnu grobnicu.

 
Foto: OGportal

Pisane vijesti