Nastavak bilateralne suradnje s Ukrajinom

Ministarstvo hrvatskih branitelja nastavlja suradnju s Ukrajinom u području edukacije o psihosocijalnom osnaživanju branitelja te uspostavljanju efikasnog sustava skrbi za ratne stradalnike

Na temelju Memoranduma o suradnji Ministarstva hrvatskih branitelja i Ministarstva branitelja Ukrajine u području skrbi o braniteljima, od 28. listopada do 1. studenog 2019. izaslanstvo Ukrajine boravilo je u Republici Hrvatskoj u okviru studijskog posjeta Istraživanje najboljih praksi rehabilitacije i integracije.

Bilateralna suradnja Ministarstva s Ukrajinom traje od 2016. godine, od kada Ministarstvo hrvatskih branitelja ugošćuje ukrajinske stručnjake koji se bave pitanjima braniteljsko-stradalničke populacije. Suradnja podrazumijeva razmjenu iskustava u radu s braniteljima i stradalnicima te pružanje pomoći Ukrajini pri uspostavljanju učinkovitog sustava skrbi za sudionike rata i stradalnike.

Izaslanstvo Ukrajine činili su predstavnici Ministarstva branitelja i privremeno okupiranog teritorija Ukrajine, Ministarstva socijalne politike, Bolničkog centra za ratne veterane, Centra za pomoć veteranima, Centra za socijalnu skrb te OSCE (Organizacija za europsku sigurnost i suradnju) projekt koordinatori.

Prvoga dana studijskog posjeta Republici Hrvatskoj u utorak, 29. listopada 2019., izaslanstvo Ukrajine boravilo je u Ministarstvu hrvatskih branitelja. Uvodnom sastanku s ukrajinskim izaslanstvom nazočili su ministar Tomo Medved i državna tajnica Nevenka Benić te pomoćnik ministra Dinko Tandara.
U okviru edukativnog seminara prezentirani su zakonodavni okviri sustava skrbi, programi i mjere zaštite zdravlja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, Nacionalni program psihosocijalne i zdravstvene pomoći sudionicima i  stradalnicima Domovinskog rata, hrvatski model traženja nestalih osoba, skrb za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji, zapošljavanje i obrazovanje hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, kultura sjećanja i promicanje vrijednosti Domovinskog rata te EU projekti Ministarstva.

Izaslanstvo Ukrajine drugog dana posjeta boravilo je u Kliničkom bolničkom centru Zagreb, gdje ih  je ugostila predstojnica Klinike za psihijatriju prof. dr. sc. Alma Mihaljević-Peleš, dr.med., te doc. dr. sc. Špiro Janović, dr.med. voditelj Nacionalnog centra za psihotraumu. Ukrajinsko izaslanstvo upoznato je s radom Nacionalnog centra za psihotraumu koji djeluje u sklopu KBC-a, s ciljem implementacije najnovijih spoznaja i metoda liječenja postraumatskog stresnog poremećaja te ostalih poremećaja vezanih uz ratom uzrokovane traume.

Organiziran je i susret s udrugama iz Domovinskog rata radi prikaza njihovog djelovanja te načina na koji udruge sudjeluju u procesu skrbi o braniteljskoj i stradalničkoj populaciji.

Posljednjeg dana boravka u Republici Hrvatskoj izaslanstvo je posjetilo Dom hrvatskih veterana u Lipiku, u kojem ih je ravnatelj Doma umirovljeni general Josip Lucić upoznao s radom te interdisciplinarnim pristupom sveobuhvatne skrbi za branitelje.

Pisane vijesti