Obilježen Dan sjećanja na žrtve velikosrpske agresije nad mještanima Sotina

Otvorena rana hrvatskog društva osobe su nestale u Domovinskom ratu, ali i neprocesuirani ratni zločini. Cijela Vlada RH podržava nužnost procesuiranja odgovornih osoba koje su počinile teška kaznena djela ratnih zločina, svih onih koji su sudjelovali u krvavim pirovima diljem Lijepe naše, istaknuo je ministar Medved
 

Povodom 28. godišnjice stradanja Sotina u tom je mjestu pokraj Vukovara u ponedjeljak, 14. listopada 2019., obilježen Dan sjećanja na poginule i nestale mještane Sotina tijekom velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku, kojem je nazočio izaslanik predsjednika Vlade RH ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Obilježavanju su nazočili i izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH, njezin savjetnik za branitelje Ante Deur, izaslanik predsjednika Sabora Dražen Milinković, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane brigadir Drago Blažević, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Fabijan Kapular, župan Vukovarsko–srijemske županije Božo Galić, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, predstavnici gradova i općina te udruga iz Domovinskog rata, kao i brojni mještani Sotina i okolice

Tim povodom izaslanstva su položila vijence i zapalila svijeće kod spomen-križa u središtu Sotina, gdje je održan prigodan program s obraćanjima uzvanika te molitva za poginule i nestale, a potom je u crkvi Sv. Marije pomoćnice služena misa za žrtve Sotina.

Obraćajući se okupljenima u ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved ujedno je u ime Vlade RH izrazio najdublju sućut članovima obitelji stradalih mještana Sotina. Ministar se osvrnuo na djecu koja su u okviru programa izvela prigodne recitale te poručio kako uvijek raduje spoznaja da djeca prepoznaju koliko je važan mir koji danas uživamo te da je obveza svih sačuvati od zaborava žrtvu ljudi koji su mučki ubijeni, u Sotinu, u Vukovaru, na Ovčari i na svim stratištima diljem Lijepe naše.
 
Ministar je istaknuo kako rane ostaju otvorene sve dok ne pronađemo i posljednju nestalu osobu, poručivši kako je 1981 osoba nestala u Domovinskom ratu prioritet svih prioriteta ove Vlade i Ministarstva hrvatskih branitelja kao nositelja ovog procesa.
 
Otvorena rana su također i neprocesuirani ratni zločini, naglasio je ministar Medved.  Ne možemo prihvatiti činjenicu niti bilo kakve izgovore kako protekom vremena nemamo mogućnost procesuirati odgovorne počinitelje ratnih zločina. Cijela Vlada podržava takav pristup da se procesuiraju odgovorne osobe koje su činile teška kaznena djela ratnih zločina, svi oni koji su sudjelovali u tom krvavom piru, istaknuo je ministar, dodavši: Nastavit ćemo intenzivno tražiti i poticati nadležna tijela da intenziviraju to procesuiranje. I dalje od Srbije konkretno tražimo protokole i informacije o nestalima, to nam je prioritet i tako će ostati.
 
Naposljetku, ministar Medved pozvao je na zajedništvo koje daje snagu te poručio kako je potrebno zajedništvo hrvatskog naroda kao i tijekom najtežih dana u našoj povijesti.

 

Foto: Miroslav Šlafhauzer
 
 
 



Pisane vijesti