Projekt virtualne stvarnosti "Samostalni zrakoplovni vod Osijek" u MCDR u Vukovaru

Virtualni spomenik podignut je u spomen osnivača voda Marka Živkovića, pilota Mirka Vukušića te padobranaca Ante Plazibata i Rade Grive koji su poginuli na zadnjem letu 2. prosinca 1991 godine.

U Javnoj ustanovi Memorijalni centar Domovinskog rata u Vukovaru, u petak 4. listopada 2019., predstavljen je projekt virtualne stvarnosti naziva „Samostalni zrakoplovni vod Osijek“.

Riječ je o virtualnoj simulaciji humanitarnog leta iznad Vukovara 1991. godine koja je smještena u autentičan prostor zrakoplova Antonov An-2, koji se kao eksponat nalazi u Memorijalnom centru.

Samostalni zrakoplovni vod Osijek bila je jedna od prvih zrakoplovnih postrojbi formiranih u Hrvatskoj. Najznačajnije djelovanje zabilježila je tijekom opsade Vukovara kada je opkoljenom gradu dostavljala opremu, medicinske potrepštine te kasnije improviziranim bombama izvodila napade na neprijateljske položaje.

Ovim projektom, stavljanjem virtualnih naočala posjetitelji mogu virtualno doživjeti situaciju u Gradu Heroju ratne 1991. godine. Osoba s virtualnim naočalama tako se nalazi u zrakoplovu koji opkoljenom Vukovaru dostavlja pomoć na putu od Gajgerove pustare do Vukovara, a pri tome izbjegavajući kišu projektila koji prijete obaranjem.

Svečanom predstavljanju projekta nazočili su brojni uzvanici, među kojima izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i saborska zastupnica Marijana Balić, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar državne imovine Mario Banožić, članovi obitelji poginulih zrakoplovaca te zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara, Marijan Pavliček.

Ministar  Medved istaknuo je kako Vlada RH i Ministarstvo hrvatskih branitelja ulažu znatne napore u cilju prenošenja istine o Domovinskom ratu. „Ponosan sam na sve što radimo zajedno, a ovaj projekt je dodatni doprinos jer se koristeći novim tehnologijama omogućava ujedno i doprinos osnaživanju onoga što želimo postići kroz cjelokupni program našeg rada“ istaknuo je te naveo kako je Memorijalni centar Domovinskog rata jedino mjesto u Republici Hrvatskoj koje godišnje posjeti 40 000 osnovnoškolaca.

Ravnatelj Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar, Krunoslav Šeremet ovom prilikom istaknuo je kako se kroz najnovije moderne tehnologije želi očuvati sjećanje na Domovinski rat, a ujedno i izraziti zahvalnost ljudima koji su dostavljali pomoć. Nadalje, Šeremet je istaknuo kako na godišnjoj razini Memorijalni centar posjeti od 75 000 do 100 000 posjetitelja.

Zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara, Marijan Pavliček nazočnima se obratio prigodnim riječima. „Izuzetno mi je drago sudjelovati predstavljanju ovakvog projekta, koji će svim učenicima i mlađim generacijama osigurati kvalitetnije stjecanje znanja o Domovinskom ratu i istini o povijesti na ovim prostorima. Još veći je ponos jer smo obogaćeni ovakvim virtualnim spomenikom kojim se sjećamo svih poginulih pripadnika Samostalnog zrakoplovnog voda Osijek“ rekao je Pavliček te ovom prigodom čestitao Memorijalnom centru na realizaciji ovog izvrsnog projekta.

Realizacija projekta omogućava iskustvo virtualnog leta koje traje sedam minuta, a u zrakoplovu istodobno može biti 5 osoba.


Foto: Miroslav Šlafhauzer
 
 

Pisane vijesti